erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
6295
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6295

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer A. Van Dommele, naar een ontwerp door Frans Mertens uit 1897. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die omstreeks de eeuwwisseling in zijn gemeente Borgerhout tekende voor de Heilige Familie- en Sint-Corneliuskerk, en de gemeentescholen van de Florastraat en de Betogingstraat.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters, entablement, en hardstenen plint. Bij de verbouwing van deze laatste, werd ook het gevelbrede balkon met ijzeren borstwering van de eerste verdieping verwijderd. Nadrukkelijk horizontaal geleed en gemarkeerd door geblokte hoekpilasters, is de bovenbouw opgebouwd uit rondboogtweelichten. Deze onderscheiden zich door Toscaanse half- en kwartzuilen, geprofileerde archivolten, sluitstenen en medaillons in de zwikken; ijzeren borstweringen op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met een casement in de fries en een houten kroonlijst op klossen en hoekconsoles vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1897#1516.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6295 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.