Teksten van Diephuis met traditionele kern

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6298

Traditioneel diephuis met neoclassicistische lijstgevel ()

Diephuis met traditionele kern, drie traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), dat opklimt tot de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Een neoclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit het tweede kwart van de 19de eeuw, vervangt de oorspronkelijke trapgevel. Rechthoekige deur en vensters met respectievelijk individuele en kordonvormend lekdrempels op de begane grond en de lage tweede verdieping. De eerste verdieping onderscheidt zich door rondboogvensters vanaf de puilijst, met gebogen waterlijsten op doorgetrokken imposten. Onder de vernieuwde kroonlijst, bleven de smeedijzeren muurankers bewaard. Achtergevel: trapgevel van zes treden, met bepleisterd en verankerd baksteenparement.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Diephuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/280920 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Empire-getint lijstgeveltje van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Bepleisterde bovenbouw met rondboogvensters onder geprofileerde archivolten van de tweede bouwlaag, kleine rechthoekige van de derde. Begane grond met neoclassicistisch houten winkelpuitje. Achtergevel: getrapt (zes trappen) met bepleisterd en verankerd baksteenparement samen met de holronde daklijst van de zijgevel wijzend op kern uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Diephuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6298 (geraadpleegd op ).