erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl met 18de-eeuws Mariabeeld

bouwkundig element
ID
6310
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6310

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe Ernest Nelemans, naar een ontwerp door de aannemer Joannes Franciscus Claes uit 1901. Bij de heropbouw van het pand werd het bestaande, 18de-eeuwse Mariabeeld in de nieuwe gevel geïntegreerd.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met middenportaal en privé-inkom. Geleed door een waterlijst en cordonvormende lekdrempels, bestaat de bovenbouw uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren. Een houten kroonlijst met klossen en tandlijst boven panelen vormt de gevelbeëindiging. De houten dakkapel met gestrekte waterlijst werd oorspronkelijk geflankeerd door oeil-de-boeufs. Verbouwde winkelpui.

Witgeschilderde, houten Onze-Lieve-Vrouw met kind uit de 18de eeuw (vóór 1780), geplaatst in een rondboognis op de eerste verdieping. Staande Madonna op de maansikkel, de slang vertrappend, met een gepolychromeerde wereldbolvormige sokkel.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1901#244.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Winkelhuis in neoclassicistische stijl met 18de-eeuws Mariabeeld [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6310 (Geraadpleegd op 16-06-2021)