Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl met 18de-eeuws Mariabeeld

Winkelhuis in neoclassicistische stijl met 18de-eeuws Mariabeeld ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de weduwe Ernest Nelemans, naar een ontwerp door de aannemer Joannes Franciscus Claes uit 1901. Bij de heropbouw van het pand werd het bestaande, 18de-eeuwse Mariabeeld in de nieuwe gevel geïntegreerd.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met middenportaal en privé-inkom. Geleed door een waterlijst en cordonvormende lekdrempels, bestaat de bovenbouw uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren. Een houten kroonlijst met klossen en tandlijst boven panelen vormt de gevelbeëindiging. De houten dakkapel met gestrekte waterlijst werd oorspronkelijk geflankeerd door oeil-de-boeufs. Verbouwde winkelpui.

Witgeschilderde, houten Onze-Lieve-Vrouw met kind uit de 18de eeuw (vóór 1780), geplaatst in een rondboognis op de eerste verdieping. Staande Madonna op de maansikkel, de slang vertrappend, met een gepolychromeerde wereldbolvormige sokkel.

Auteurs:  Braeken, Jo

Rijhuis ()

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevel, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Horizontaliserende gevelopbouw door middel van de doorlopende lekdrempels, kordons en kroonlijst op klossen en tandlijst. Eenvoudige, rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren. Centraal dakvenster, voorzien van twee gekoppelde, rechthoekige vensters, met deelpilasters; bekronende gestrekte waterlijst. Op de tweede bouwlaag een boogvormige, verdiepte nis met een gepolychromeerd beeld van de Heilige Maagd met kind op de maansikkel, een slang vertrappend. Later aangepaste winkelpui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine