Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Fraai neoclassicistisch burgerhuis met originele geveluitwerking, gebouwd in opdracht van G. Uyttendaele naar een ontwerp van A. Geenen van 1898. De rijke uitwerking van de bepleisterde lijstgevel met driehoekig fronton past in de levendige, gevarieerde gevelrij die de nummers 2 tot 26 vormen. Dit deel van de straat vormt één van de mooiste gehelen op het Zuid en werd om die reden in 1994 beschermd als stadsgezicht.

De geveluitwerking lijkt op die van nr. 16. Neoclassicistisch enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op hardstenen plint met lage keldervensters. De gevel valt op door het bekronende driehoekige fronton met topstuk. De benedenverdieping heeft imitatievoegen en is doorbroken met rechthoekige venster- en deuropeningen. Deze draagt de verdiepingen, die verticaal gevat zijn tussen twee brede, composiete pilasters. Op de tweede bouwlaag een breed balkon op consoles met balustrade, waarachter een hoog deurvenster met geriemde lijstjes, op de geveltekening nog voorzien van een frontonbekroning. Twee lagere vensters flankeren het deurvenster; bovenverdieping met vier gekoppelde rondboogvensters. Het klassieke hoofdgestel vertoont een met medaillons versierde fries en een geprofileerde kroonlijst op modillons en tandlijst.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 56.