Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6318

Fraai neoclassicistisch burgerhuis ()

Fraai neoclassicistisch burgerhuis met originele geveluitwerking, gebouwd in opdracht van G. Uyttendaele naar een ontwerp van A. Geenen van 1898. De rijke uitwerking van de bepleisterde lijstgevel met driehoekig fronton past in de levendige, gevarieerde gevelrij die de nummers 2 tot 26 vormen. Dit deel van de straat vormt één van de mooiste gehelen op het Zuid en werd om die reden in 1994 beschermd als stadsgezicht.

De geveluitwerking lijkt op die van nr. 16. Neoclassicistisch enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op hardstenen plint met lage keldervensters. De gevel valt op door het bekronende driehoekige fronton met topstuk. De benedenverdieping heeft imitatievoegen en is doorbroken met rechthoekige venster- en deuropeningen. Deze draagt de verdiepingen, die verticaal gevat zijn tussen twee brede, composiete pilasters. Op de tweede bouwlaag een breed balkon op consoles met balustrade, waarachter een hoog deurvenster met geriemde lijstjes, op de geveltekening nog voorzien van een frontonbekroning. Twee lagere vensters flankeren het deurvenster; bovenverdieping met vier gekoppelde rondboogvensters. Het klassieke hoofdgestel vertoont een met medaillons versierde fries en een geprofileerde kroonlijst op modillons en tandlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 56.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2011: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/135019 (geraadpleegd op ).


Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, bekroond door een driehoekig fronton met topstuk. De geblokte benedenverdieping met rechthoekige vensters en deur, draagt de verdiepingen, die verticaal gevat zijn tussen twee brede, composiete pilasters. Op de tweede bouwlaag een breed balkon op consoles met balustrade en hoog, van riemlijstjes voorzien deurvenster, geflankeerd door twee lagere vensters; hierboven vier gekoppelde rondboogvensters. Het klassieke hoofdgestel vertoont een met medaillons versierde fries en een geprofileerde kroonlijst op modillons en tandlijst.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6318 (geraadpleegd op ).