Art nouveau burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Beeldhouwersstraat
Locatie Beeldhouwersstraat 22, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Art nouveau burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Burgerhuis in art nouveaustijl

Deze bescherming is geldig sinds 08-06-1988.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Huizenrij Beeldhouwersstraat

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1994.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Opvallend burgerhuis met een fantasierijke art-nouveaulijstgevel, ontworpen in 1901 door architect G. Van Oenen voor Leopold Hofkens. In dezelfde bouwaanvraag wordt ook de bouw van de naastgelegen woning op nummer 24 geregeld. Beide woningen passen op een afgeschuind perceel in de knik van de Beeldhouwersstraat. De grote woning op nummer 22 kent de standaard 19de-eeuwse, rechthoekige plattegrond met een gang en trappenhuis aan de ene zijmuur van de woning, waarop de kamers uitkomen. De kleine woning op nummer 24 vult de overgebleven hoek van het perceel op.

Nummer 22, een fraaie art-nouveauwoning, is beschermd als monument en vormt een blikvanger in het beschermde stadsgezicht dat is gevormd door de huizenrij van de nummers 2 tot 26. De woning heeft een parement van witte sierbaksteen met hardstenen elementen. De vier bouwlagen zijn horizontaal gemarkeerd door de brede puilijst tussen begane grond en bel-etage, de kordons, de doorlopende dorpels en de kroonlijst op consoles; de twee hoogste verdieping zijn verticaal gevat tussen pilasters, op prachtig gesculpteerde consoles, torenvormig bekroond boven de daklijst.

De lage begane grond met het arduinen parement vormt de sokkel van de woning. Hoefijzervormige deur en vensters gevat in een aaneengesloten, gebogen geriemde omlijsting; onderdorpels met biomorfe afwerking. De voordeur heeft een ronde beglazing, met smeedijzeren hekwerk. Op de bel-etage springt het brede halfcirkelvormige boogvenster in het oog, waarin een drielicht, gevat in een hardstenen omlijsting met grillige roedeverdeling en gietijzeren borstwering in zwierige art-nouveaustijl. Op de derde bouwlaag, centraal een rondbogig deurvenster met gietijzeren borstwering, geflankeerd door twee kleinere rondboogvenstertjes. Boven de vensters, een doorlopende hardstenen waterlijst; de borstwering van de kleine vensters is opgevuld met faiencetegels met florale motieven. Dezelfde afwerking voor waterlijst en borstwering van de vier gekoppelde rondboogvensters op de bovenste verdieping. Het schrijnwerk in de muuropeningen behield de zwierige belijning zoals op de geveltekening in de bouwaanvraag is voorzien.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 2419.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2011

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Beeldhouwersstraat

Beeldhouwersstraat (Antwerpen)

is gerelateerd aan Stadswoning

Beeldhouwersstraat 24, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.