erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
632
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/632

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voorheen een gesloten hoeve (Atlas van de Buurtwegen, 1845), met oude kern uit de 17de eeuw (noordelijk dienstgebouw haaks op de achtergevel). De oude gedeelten beperken zich thans tot een L-vormige vleugel, met een eind 19de- begin 20-eeuws woonhuis aan straatzijde met aansluitend poortgebouw en het vermelde noordelijke dienstgebouw.

Boerenburgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) op licht verhoogde begane grond en gecementeerde plint. De lijstgevel is voorzien van een baksteenfries onder de kroonlijst, en van rondboogvensters in een geprofileerde omlijsting van helder rode baksteen en hardsteen; hardstenen lekdrempels. Rondboogdeur in een hardstenen omlijsting.

Het poortgebouw is op de sluitsteen van de bakstenen korfboogpoort gedateerd: W.S./1884; geprofileerde bakstenen posten, hardstenen imposten en sluitsteen. Zadeldakje (mechanische pannen).

Haaks dienstgebouw van een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). De oude kern blijkt uit de gesmeed ijzeren S-vormige muurankers. Twee houten kozijnen.


Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/632 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.