Eclectisch hoekhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Beeldhouwersstraat
Locatie Beeldhouwersstraat 26, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie Het Zuid (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: Mei 2010 - Januari 2013).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Huizenrij Beeldhouwersstraat

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1994.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Eclectisch hoekhuis met opvallende bakstenen gevels in de Beeldhouwers- en de Admiraal de Boisotstraat. Het burgerhuis wordt gebouwd circa 1903 voor rekening van F. Kielbaey. Deze persoon diende in 1896 en 1899 al twee bouwaanvragen in voor een café-restaurant en een huis op de hoek met de Allewaertstraat.

Enkelhuis in baksteenbouw van twee traveeën en drie bouwlagen onder afgeknot zadeldak. De geveltekening van de bouwaanvraag toont een woning van vier bouwlagen; bij realisatie werd de tweede bouwlaag er tussenuit gelaten. De lage gelijkvloerse verdieping met hardstenen plint is uitgewerkt als sokkel en herbergt volgens de bouwaanvraag een wachtkamer, keuken en wasplaats. De rechthoekige deur- en vensteropeningen hebben art-nouveautraliewerk. De voorgevel is een bakstenen lijstgevel met rode pilasters tegen een gele achtergrond, met decoratieve velden in imitatienatuursteen. Verticale gevelmarkering door de verdiepte rondboognissen tussen pilasters, waarin een getoogd venster op de eerste en twee gekoppelde rondboogvensters op de bovenverdieping. Het opvallendste element is de rijke versiering in het muurveld onder de eenvoudige kroonlijst, met onder meer vazen, palmtakken en een medaillon met jaartal "1903". Zijgevel in de Admiraal de Boisotstraat met verzorgd donkerrood baksteenparement, waarin de aflijning van twee schoorstenen en gele bakstenen bogen voor een speels effect zorgen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 400.

Bron: Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2011

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Beeldhouwersstraat

Beeldhouwersstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.