erfgoedobject

Eclectisch hoekhuis

bouwkundig element
ID: 6320   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6320

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Huizenrij Beeldhouwersstraat
    Deze bescherming is geldig sinds 03-03-1994

Beschrijving

Eclectisch hoekhuis met opvallende bakstenen gevels in de Beeldhouwers- en de Admiraal de Boisotstraat. Het burgerhuis wordt gebouwd circa 1903 voor rekening van F. Kielbaey. Deze persoon diende in 1896 en 1899 al twee bouwaanvragen in voor een café-restaurant en een huis op de hoek met de Allewaertstraat.

Enkelhuis in baksteenbouw van twee traveeën en drie bouwlagen onder afgeknot zadeldak. De geveltekening van de bouwaanvraag toont een woning van vier bouwlagen; bij realisatie werd de tweede bouwlaag er tussenuit gelaten. De lage gelijkvloerse verdieping met hardstenen plint is uitgewerkt als sokkel en herbergt volgens de bouwaanvraag een wachtkamer, keuken en wasplaats. De rechthoekige deur- en vensteropeningen hebben art-nouveautraliewerk. De voorgevel is een bakstenen lijstgevel met rode pilasters tegen een gele achtergrond, met decoratieve velden in imitatienatuursteen. Verticale gevelmarkering door de verdiepte rondboognissen tussen pilasters, waarin een getoogd venster op de eerste en twee gekoppelde rondboogvensters op de bovenverdieping. Het opvallendste element is de rijke versiering in het muurveld onder de eenvoudige kroonlijst, met onder meer vazen, palmtakken en een medaillon met jaartal "1903". Zijgevel in de Admiraal de Boisotstraat met verzorgd donkerrood baksteenparement, waarin de aflijning van twee schoorstenen en gele bakstenen bogen voor een speels effect zorgen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 400.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6320 (Geraadpleegd op 16-07-2020)