Eclectisch hoekhuis met opvallende bakstenen gevels in de Beeldhouwers- en de Admiraal de Boisotstraat. Het burgerhuis wordt gebouwd circa 1903 voor rekening van F. Kielbaey. Deze persoon diende in 1896 en 1899 al twee bouwaanvragen in voor een café-restaurant en een huis op de hoek met de Allewaertstraat.
Enkelhuis in baksteenbouw van twee traveeën en drie bouwlagen onder afgeknot zadeldak. De geveltekening van de bouwaanvraag toont een woning van vier bouwlagen; bij realisatie werd de tweede bouwlaag er tussenuit gelaten. De lage gelijkvloerse verdieping met hardstenen plint is uitgewerkt als sokkel en herbergt volgens de bouwaanvraag een wachtkamer, keuken en wasplaats. De rechthoekige deur- en vensteropeningen hebben art-nouveautraliewerk. De voorgevel is een bakstenen lijstgevel met rode pilasters tegen een gele achtergrond, met decoratieve velden in imitatienatuursteen. Verticale gevelmarkering door de verdiepte rondboognissen tussen pilasters, waarin een getoogd venster op de eerste en twee gekoppelde rondboogvensters op de bovenverdieping. Het opvallendste element is de rijke versiering in het muurveld onder de eenvoudige kroonlijst, met onder meer vazen, palmtakken en een medaillon met jaartal "1903". Zijgevel in de Admiraal de Boisotstraat met verzorgd donkerrood baksteenparement, waarin de aflijning van twee schoorstenen en gele bakstenen bogen voor een speels effect zorgen.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2011: Eclectisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/135027 (geraadpleegd op ).
Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Bakstenen lijstgevel met witte natuursteen in een eclectische neorenaissancistische stijl, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.
Verticale gevelmarkering door de verdiepte rondboognissen, waarin telkens een getoogd venster en twee gekoppelde rondboogvensters. De lage benedenverdieping afgesloten door een brede puilijst. Eenvoudige kroonlijst op tandlijst.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Eclectisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6320 (geraadpleegd op ).