• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Thans gesloten hoeve, de bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf, bereikbaar via een inrijpoort aan straatzijde. Aangeduid als semi-gesloten in de Atlas van de Buurtwegen (1845); van laatstgenoemd gebouw rest het woonhuis en waarschijnlijk een deel van het poortgebouw; het woonhuis heeft echter een oudere, 17de-eeuwse kern (achtergevel). De overige gebouwen, evenals de erfzijdegevel van het woonhuis dateren van 1904.

Woonhuis van zes (?) traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). De erfzijdegevel en de gevel aan straatzijde zijn voorzien van getoogde, bakstenen muuropeningen, de vensters met hardstenen lekdrempels; de sluitsteen van de deur draagt het opschrift: A.T./M.B./1904. De achtergevel behield sporen van de oude kern: mergelstenen speklagen en gesmeed ijzeren, S-vormige muurankers; kleine, houten kozijnen, getralied en beluikt, en een schijnbaar verlaagd of later toegevoegd deurtje in houten omlijsting. Onderkelderde opkamer in de eerste travee aan straatzijde. De zijgevel aan straatzijde is voorzien van getoogde vensters, aandak en vlechtingen.

Bij deze zijgevel aansluitende poortvleugel (zadeldak met Vlaamse en mechanische pannen), voorzien van een rechthoekige poort.

Dwarsschuur met aansluitende varkensstal onder zadeldak (Vlaamse pannen) achteraan het erf, en stal onder dito zadeldak tegenover het woonhuis. Getoogde bakstenen muuropeningen; rechthoekige schuurpoort onder houten latei.