erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door G. Maas

bouwkundig element
ID
6330
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6330

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraaie burgerwoning die opvalt door de origineel uitgewerkte lijstgevel. Architect G. Maas ontwierp de woning in 1899 voor Henri Seppe.

Zowel de opbouw van de woning uit drie bouwlagen en drie traveeën onder een leien zadeldak, als de afwerking van het parement met een witgeschilderde bepleistering met imitatievoegen, kordonlijsten, kroonlijst op klossen en pilasters die de gevel aflijnen, behoren tot de klassieke vormentaal van het eind-19de-eeuwse neoclassicisme, die op het Zuid zeer populair is. Architect G. Maas kiest hier echter voor een originele opbouw van de gevel met per travee een andere indeling: op de gelijkvloerse verdieping een regelmatige indeling in drie traveeën met rechthoekige muuropeningen, op de bel-etage twee deurvensters met gevelbreed balkon, op de bovenverdieping drie gekoppelde rondboogvensters. Hiermee springt deze woning boven de standaard neoclassicistische bebouwing uit. Het schrijnwerk in de muuropeningen is bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 7.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis ontworpen door G. Maas [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6330 (Geraadpleegd op 12-06-2021)