Teksten van Burgerhuis ontworpen door G. Maas

Burgerhuis ontworpen door G. Maas ()

Fraaie burgerwoning die opvalt door de origineel uitgewerkte lijstgevel. Architect G. Maas ontwierp de woning in 1899 voor Henri Seppe.

Zowel de opbouw van de woning uit drie bouwlagen en drie traveeën onder een leien zadeldak, als de afwerking van het parement met een witgeschilderde bepleistering met imitatievoegen, kordonlijsten, kroonlijst op klossen en pilasters die de gevel aflijnen, behoren tot de klassieke vormentaal van het eind-19de-eeuwse neoclassicisme, die op het Zuid zeer populair is. Architect G. Maas kiest hier echter voor een originele opbouw van de gevel met per travee een andere indeling: op de gelijkvloerse verdieping een regelmatige indeling in drie traveeën met rechthoekige muuropeningen, op de bel-etage twee deurvensters met gevelbreed balkon, op de bovenverdieping drie gekoppelde rondboogvensters. Hiermee springt deze woning boven de standaard neoclassicistische bebouwing uit. Het schrijnwerk in de muuropeningen is bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 7.

Auteurs:  Hooft, Elise

Burgerhuis ()

Eerder ongewoon geordonneerd burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met bepleisterde en beschilderde lijstgevel in een eclectische stijl uit laatste kwart 19de eeuw. Gehele gevel gevat tussen twee verticaliserende, gedeeltelijk geblokte pilasters, en gemarkeerd door een gebogen en barok uitgewerkt balkon op zware consoles met balusters, postamenten en siervazen. Rechthoekige vensters op de benedenverdieping en de eerste verdieping en drie gekoppelde, smalle rondboogvensters, waarboven aaneengesloten gebogen waterlijstjes en voorzien van doorlopende dorpels. Hoog hoofdgestel met houten, geprofileerde kroonlijst op klossen en tandlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine