Architectenwoning Guillaume Van Oenen

Beschrijving

Het eclectische burgerhuis in de De Vrièrewoning nr. 52 is de architectenwoning van Willem of Guillaume Van Oenen. Hij ontwierp de woning in 1898 samen met zijn bureel op het aansluitende bouwblok in de Schildersstraat nr. 55. Architect Van Oenen was zeer actief in de stadsdelen die op het einde van de 19de eeuw werden ontwikkeld, onder meer Het Zuid. Hij ontwierp tientallen burgerhuizen, zowel in neoclassicistische als in eclectische, neorenaissance of in art-nouveaugetinte bouwstijl. Voor zijn eigen woning en bureel koos hij voor eclecticisme met ornamentiek uit de neo-Vlaamse renaissance.

De architectenwoning is een enkelhuis van drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder leien zadeldak. De lijstgevel heeft een hardstenen plint en een parement van witte baksteen, met gebruik van natuursteen voor de rijke ornamentiek en met een grillige indeling gekenmerkt door heterogene muuropeningen. De brede venstertravee is geaccentueerd door een houten erker en door een groot dakvenster met neo-Vlaamse renaissancebekroning waarachter een hoog schilddak. De smalle deurtravee wordt gemarkeerd door een driehoekig erkertje boven, torenvormig bekroond. Rondbogige vleugeldeur onder zware omlijsting met wortelmotieven en gebogen fronton, onder gebogen fronton.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1679.