Teksten van Architectenwoning Guillaume Van Oenen

Architectenwoning Guillaume (Willem) Van Oenen' ()

Het eclectische burgerhuis in de De Vrièrewoning nr. 52 is de architectenwoning van Willem of Guillaume Van Oenen. Hij ontwierp de woning in 1898 samen met zijn bureel op het aansluitende bouwblok in de Schildersstraat nr. 55. Architect Van Oenen was zeer actief in de stadsdelen die op het einde van de 19de eeuw werden ontwikkeld, onder meer Het Zuid. Hij ontwierp tientallen burgerhuizen, zowel in neoclassicistische als in eclectische, neorenaissance of in art-nouveaugetinte bouwstijl. Voor zijn eigen woning en bureel koos hij voor eclecticisme met ornamentiek uit de neo-Vlaamse renaissance.

De architectenwoning is een enkelhuis van drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder leien zadeldak. De lijstgevel heeft een hardstenen plint en een parement van witte baksteen, met gebruik van natuursteen voor de rijke ornamentiek en met een grillige indeling gekenmerkt door heterogene muuropeningen. De brede venstertravee is geaccentueerd door een houten erker en door een groot dakvenster met neo-Vlaamse renaissancebekroning waarachter een hoog schilddak. De smalle deurtravee wordt gemarkeerd door een driehoekig erkertje boven, torenvormig bekroond. Rondbogige vleugeldeur onder zware omlijsting met wortelmotieven en gebogen fronton, onder gebogen fronton.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1679.

Auteurs:  Hooft, Elise

Burgerwoning ()

Grillig opgebouwde burgerwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak. Witte bakstenen lijstgevel opgehoogd met natuursteen in een eclectische stijl, daterend eerste kwart 20ste eeuw. De ingangstravee gemarkeerd door een brede boogvormige vleugeldeur, onder gebogen fronton en driehoekig erkertje, torenvormig bekroond. Gevel overigens geopend door een breed boogvenster met vrijstaande composiete zuilen, een erker en een rechthoekig venster. Boven de daklijst een dakvenster met hoog belvedère, geflankeerd door gebroken frontons, voluten, vazen en een obelisk.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine