erfgoedobject

Distilleerderij en meergezinswoning

bouwkundig element
ID: 6332   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6332

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1910 laat J. De Haeck een "fabriek voor het brouwen van sterke dranken" oprichten in de Edward Pecherstraat. De fabriek, met opslagplaatsen, stokerij, paardenstallen en appartementen op de verdiepingen werd ontworpen door Emile Vereecken, samen met een burgerwoning op het achterliggende perceel uitgevend op de Lambermontplaats nummer 32-33, wellicht de eigen woning van de brouwer.

Rode baksteenbouw van negen traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel met rood bakstenen parement met speklagen; begane grond met rechthoekige poort- en deuropeningen en rondboogvensters met veelkleurige rollaag in geglazuurde baksteen; de verdiepingen hebben rechthoekige en getoogde vensters. Centraal een poortdoorgang naar de bedrijfsruimtes en in de zesde en de twee uiterste traveeën een deur naar de trappenhuizen voor de bovenliggende appartementen. De deurtraveeën verdelen de lange gevel in drie door het verticaliserende effect van de telkens een halve verdieping verspringende vensteropeningen voor de trappenhuizen.

Achter de overbouwde doorgang (poort) bevindt zich een binnenkoer, overdekt met een beglaasd schilddak op metalen vakwerkspanten, met volledig beglaasde achtergevel. Aan weerszijden tweelaagse bedrijfsgebouwen van verschillende bouwhoogte, rechts met rechthoekige openingen (onder houten latei of I-balk als latei), links met getoogde openingen; hardstenen dorpels. Houten gaanderij, geconstrueerd met moerbouten met vierkante kop, in tweede bouwlaag. In interieur: vlakke betonvloeren op betonnen balken; rechts resten van de voormalige paardenstallen, met binnenmuren bezet met geglazuurde tegels op hardstenen plint. Achter het hoofdgebouw, een apart volume voor flessenmagazijn en stokerij, uitgevend op de koer van de meergezinswoning op de Lambermontplaats nummer 32-33.

  • Stadsarchief Antwerpen, Milieuvergunningen, 25 # 22938.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1910 # 478.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Eclectische meergezinswoning

  • Is deel van
    Edward Pecherstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Distilleerderij en meergezinswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6332 (Geraadpleegd op 02-06-2020)