Art-nouveauburgerhuis met magazijn

Beschrijving

Burgerwoning in art-nouveaustijl, ontworpen in 1908 door architect Achilles Van Hoecke-Dessel, die op dat moment in Brussel actief is, na een succesvolle carrière in Gent. De woning wordt gebouwd als woonhuis voor C. Bogaerts Van de Wouwer, samen met een handelshuis met bureel en magazijnen op het aanpalende perceel in de Gijzelaarsstraat op nummer 19.

De Edward Pecherstraat wordt getypeerd door de talrijke burgerhuizen met gevels waarin art-nouveau-elementen aanwezig zijn. Deze woning gaat het verste in het navolgen van deze nieuwe bouwstijl, zonder echter de standaard 19de-eeuwse indeling van de plattegrond op te geven.

De woning in de Edward Pecherstraat is een burgerhuis van twee traveeën en vijf bouwlagen onder plat dak. De woning is volledig onderkelderd en heeft ruimtes voor huispersoneel op de als souterrain uitgebouwde lage begane grond (keuken, eetplaats, vestibuul, schotels, verwarming) en op de terugwijkende, boven de kroonlijst uitstekende vijfde bouwlaag. De tweede bouwlaag is als bel-etage uitgewerkt, met een grote traphal centraal in de woning, aan straatzijde een boudoir en salon en aan tuinzijde een grote eetplaats waarop een dienstlift en diensttrap uitgeven. Op de derde en vierde bouwlaag bevinden zich de privéruimtes van de bewoners. Een deur in de tuinmuur omheen de koer van de woning geeft uit op het achterliggende magazijn.

De woning heeft een expressieve lijstgevel in art-nouveaustijl, met een parement dat bekleed is met witte baksteen en natuursteen voor de eerste bouwlaag en voor detaillering in de gevel. De gevel weerspiegelt de status van de achterliggende ruimtes, met een bovenverdieping die niet zichtbaar is vanop straat en een begane grond met twee kleine getoogde vensteropeningen. Brede voordeur in natuurstenen omlijsting met fijne details zoals de waterlijst en de twee voetenschrapers aan weerszijden van de treden. De bel-etage is geaccentueerd door een loggia in pure art nouveaustijl, met I-balk, ijzeren pijlers en zwierig uitgewerkte balkonleuning. In de deurtravee een rechthoekige muuropening die door slanke ijzeren zuiltje in twee is gedeeld. Derde en vierde bouwlaag verticaliserend uitgewerkt met deurtravee tussen twee pilasters die boven kroonlijst uitsteken en in venstertravee een erker met bekronend balkon voorzien van art nouveau hekwerk.

Het magazijn in de Gijzelaarsstraat nummer 19 telt drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met achter aansluitend een lage aanbouw. Lijstgevel in bruine baksteen met witte bakstenen banden. Centrale poorttravee met rechthoekige poort die samen met de flankerende vensteropeningen onder één lange I-balk is gevat. Boven de poort twee smalle segmentbogige vensteropeningen in verdiept muurveld. Alle vensteropeningen rechthoekig onder I-balk. Centrale doorgang naar achterliggende opslagplaats; aan weerszijden van de gang magazijnen en een bureel, trap en lift centraal in de gang.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 225.