erfgoedobject

Neorenaissance handelspand

bouwkundig element
ID
6334
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6334

Juridische gevolgen

Beschrijving

De Gentplaats is een pleintje vlakbij het vroegere Zuidstation. Net als op de Bolivarplaats, werden de kavels op dit plein ingenomen door meergezinswoningen met handels- of horecagelijkvloers. Dit winkelhuis werd rond 1884 gebouwd voor rekening van Frans Hessels-Veraart. Voor het ontwerp koos hij François Smet, de architect die twee jaar eerder instond voor het imposante Hotel Het Zuidkasteel op de Bolivarplaats. De Noord-Brabantse bakker-patissier Paul Adriaan Frans Hessels (°Breda, 1846) had zich in 1868 te Antwerpen gevestigd. Jong weduwnaar hertrouwde hij in 1873 te Bergen op Zoom met Maria Cornelia Veraart (°Bergen op Zoom, 1847), en kreeg twee zonen en een dochter geboren te Antwerpen tussen 1875 en 1879.

Het pand telt vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Het gebouw volgt de vorm van het hoekperceel, waardoor de lijstgevel geknikt is: het centrale deurrisaliet zit in de afgeschuinde hoek, links en recht geflankeerd door twee venstertraveeën. De lijstgevel heeft een bakstenen parement verlevendigd met neorenaissance- elementen zoals boogfriezen, speklagen en diamantkoppen in natuursteen. Houten kroonlijst op klossen; hardstenen plint. Brede rondbogige centrale deuropening op de hoek, gevat in natuurstenen omlijsting waarboven een natuurstenen balkon op consoles. Verder rechthoekige muuropeningen onder natuurstenen lateien. In de venstertraveeën wijzen de winkelpuien op de oorspronkelijke handels- of horecafunctie van het pand.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 625; Vreemdelingendossiers, 481 # 24879.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neorenaissance handelspand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6334 (Geraadpleegd op 22-06-2021)