erfgoedobject

Koffiekantoor De Haes

bouwkundig element
ID
6336
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6336

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koffiekantoor De Haes
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dit fraai afgewerkte neoclassicistische pand was het kantoor en magazijn van "Comptoir de Cafés Victor De Haes". Victor De Haes, de bedrijfsleider van dit koffiekantoor, woonde op het moment van de aanvraag iets verderop in nummer 27. Het kantoorgebouw werd ontworpen in 1891 door architect Charles Seldenslach; het jaartal 1892 in de gevel wijst erop dat het pand een jaar later is afgewerkt. Achter het gebouw zijn pakhuizen gelegen, die doorlopen tot achter de naastgelegen huizen op nummers 25-29.

Het pand telt vier traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak. De vier identieke dakvensters vervangen de oorspronkelijke dakverlichting met drie oeils-de-boeuf en een dakvenster met neorenaissance top- en vleugelstukken. De lijstgevel is witgeschilderd en bepleisterd, gevat tussen houten kroonlijst en hardstenen plint. Levendige gevelafwerking met op de begane grond imitatiebossage, segmentbogige muuropeningen in geriemde omlijstingen met oren en sluitstukken, Rechthoekige muuropeningen op de bel-etage, voorzien van balustrade en bekroond met driehoekige frontons, opgenomen in de fries. Verder versiering met medaillons, diamantkoppen, schilden en spiegels.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1891 # 1267.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Vanaf 1894 vestigt het gezin De Haes zich op dit adres.

Victor De Haes overlijdt in 1929, maar zijn bedrijf blijft bestaan. Een advertentie uit 1936 leert dat het op dat ogenblik vooral gespecialiseerd is in de import van koffie uit Belgisch Congo. De firma zou pas in 1995 haar activiteiten hebben stopgezet.

  • VAN HAUTE R. 2021: Levenslijnen in de bevolkingsregisters. Familie Verbeke-Mertens, 19de–20ste eeuw, Vlaamse Stam 57.4, 426.
  • Informatie verkregen van Roberte Van Haute (maart 2021).
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Koffiekantoor De Haes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6336 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.