Teksten van Koffiekantoor De Haes

Koffiekantoor De Haes ()

Dit fraai afgewerkte neoclassicistische pand was het kantoor en magazijn van "Comptoir de Cafés Victor De Haes". Victor De Haes, de bedrijfsleider van dit koffiekantoor, woonde op het moment van de aanvraag iets verderop in nummer 27. Het kantoorgebouw werd ontworpen in 1891 door architect Charles Seldenslach; het jaartal 1892 in de gevel wijst erop dat het pand een jaar later is afgewerkt. Achter het gebouw zijn pakhuizen gelegen, die doorlopen tot achter de naastgelegen huizen op nummers 25-29.

Het pand telt vier traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak. De vier identieke dakvensters vervangen de oorspronkelijke dakverlichting met drie oeils-de-boeuf en een dakvenster met neorenaissance top- en vleugelstukken. De lijstgevel is witgeschilderd en bepleisterd, gevat tussen houten kroonlijst en hardstenen plint. Levendige gevelafwerking met op de begane grond imitatiebossage, segmentbogige muuropeningen in geriemde omlijstingen met oren en sluitstukken, Rechthoekige muuropeningen op de bel-etage, voorzien van balustrade en bekroond met driehoekige frontons, opgenomen in de fries. Verder versiering met medaillons, diamantkoppen, schilden en spiegels.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1891 # 1267.

Auteurs:  Hooft, Elise

Burgerhuis ()

Burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) waarin vier dakkapellen in houten omlijsting met gebogen fronton, 1892 gedateerd in gevelsteen.

Bepleisterde, witgeschilderde lijstgevel; gelijkvloerse verdieping onder gekorniste puilijst, verlevendigd met schijnbossages en segmentbogige muuropeningen in geriemde omlijsting met oren en sleutel; rechthoekige vensters van de bel-etage in dito omlijsting, beschermd door balustrade; de driehoekige frontons bovenaan zijn opgenomen in het fries; beëindiging met klassieke kroonlijst op kleine consoles afgewisseld met schilden en spiegels.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine