Deze statige burgerwoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd rond 1877 gebouwd voor Eug. Vanderlinden. Met deze bouwdatum is het één van de eerste huizen die op de nieuwe verkaveling van het Zuid zijn gebouwd. Deze verkaveling werd gerealiseerd rond 1875. Omdat de verkoop van de percelen pas vrij laat op gang kwam, dateren de meeste burgerhuizen op het Zuid van de jaren 1880-1910. Deze woning is tevens te duiden als een ontwerp waar de Société Anonyme du Sud d’Anvers wellicht achter stond, gezien een aantal van hun modelwoningen in een vergelijkbare neorenaissancestijl werden gebouwd, bijvoorbeeld de woningen die Charles Dens ontwierp in de De Vrièrestraat.
Hoog burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak dat de nok haaks op de straat heeft. De verhoogde halsgevel heeft een bepleisterd en witgeschilderd parement op een hardstenen plint. De plastisch versierde geveltop, met gekorniste lijsten, driehoekig fronton en rondbogig zoldervenster met balkon, is een typisch voorbeeld van de invloed van de modelboeken van Hans Vredeman de Vries. De geveltekening laat een nog expressiever ontwerp zien, met in- en uitzwenkende krullen en een heel lang topstuk. De begane grond, met rechts een deur- en twee vensteropeningen, is voorzien van een zwaar geblokt parement. De verdiepingen zijn verticaal geritmeerd door pilasters op de hoekpenanten en lange wortelmotieven naast de centrale vensters. Rechthoekige vensters en deur, op de begane grond met tussendorpel, op de verdieping met bewerkte borstweringen.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2012: Neorenaissance burgerwoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/139807 (geraadpleegd op ).
Stijlvol neorenaissance huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok haaks op de straat). Verhoogde, bepleisterde en witgeschilderde halsgevel op sokkel van arduin; geblokte begane grond. Vooral sterk verticaal accent door middel van diverse pilasters op de hoekpenanten en de langgerekte wortels naast de middenvensters. Rechthoekige vensters en deur met tussendorpel en bewerkte borstweringen. Plastisch versierde top met gekorniste lijsten en driehoekig fronton doorbroken door rondboogvenster met balkon.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Neorenaissance burgerwoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6343 (geraadpleegd op ).