erfgoedobject

Hoekhuis met Kasteelstraat

bouwkundig element
ID
6344
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6344

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de hoek van de Lambermontplaats en de Kasteelstraat liet Weerwouters rond 1902 een hoekpand bouwen naar ontwerp van Eug. Wattiez van Wattiez & Hanno. Het is een statige neoclassicistische burgerwoning van drie + twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een rijk versierde gevel.

De voorgevel aan de Lambermontplaats heeft een klassieke, maar rijke afwerking met imitatievoegen over de volledige gevel, een houten kroonlijst op brede klossen en tandlijst, een hardstenen plint en rechthoekige muuropeningen. Begane grond met vier smalle muuropeningen; verdiepingen verticaal geritmeerd door een centraal risaliet, bel-etage met breed balkon met balustrade op consoles en deurvenster onder driehoekig fronton. De zijgevel aan de Kasteelstraat is op de geveltekening in de bouwaanvraag volledig blind weergegeven, geritmeerd door neoclassicistische muurvlakken met uitgespaarde hoeken. Eigenaar J.B. Francken liet deze gevel in 1913 verbouwen: in de eerste travee een rechthoekig venster onder twee houten, driezijdige erkers, en een tweede travee waarin de schoorsteen met een pilaster is afgetekend, rustend op consoles met medaillons ertussen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 1897, 1913 # 3366.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoekhuis met Kasteelstraat [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6344 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.