Teksten van Hoekhuis met Kasteelstraat

Hoekhuis met Kasteelstraat' ()

Op de hoek van de Lambermontplaats en de Kasteelstraat liet Weerwouters rond 1902 een hoekpand bouwen naar ontwerp van Eug. Wattiez van Wattiez & Hanno. Het is een statige neoclassicistische burgerwoning van drie + twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een rijk versierde gevel.

De voorgevel aan de Lambermontplaats heeft een klassieke, maar rijke afwerking met imitatievoegen over de volledige gevel, een houten kroonlijst op brede klossen en tandlijst, een hardstenen plint en rechthoekige muuropeningen. Begane grond met vier smalle muuropeningen; verdiepingen verticaal geritmeerd door een centraal risaliet, bel-etage met breed balkon met balustrade op consoles en deurvenster onder driehoekig fronton. De zijgevel aan de Kasteelstraat is op de geveltekening in de bouwaanvraag volledig blind weergegeven, geritmeerd door neoclassicistische muurvlakken met uitgespaarde hoeken. Eigenaar J.B. Francken liet deze gevel in 1913 verbouwen: in de eerste travee een rechthoekig venster onder twee houten, driezijdige erkers, en een tweede travee waarin de schoorsteen met een pilaster is afgetekend, rustend op consoles met medaillons ertussen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 1897, 1913 # 3366.

Auteurs:  Hooft, Elise

Hoekhuis ()

Hoekhuis van drie + één travee en drie bouwlagen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl, daterend van circa 1900. Hoofdgevel aan de Lambermontplaats op de bovenverdieping verticaal geritmeerd door een centraal risaliet met breed balkon op consoles en deurvenster onder driehoekig fronton, eveneens op consoles. Verder een tamelijk drukke gevelindeling belijnd met schijnvoegen; rechthoekige vensters in geriemde lijstjes, onder de dorpels meest voorzien van balusters. De kroonlijst is geleed en gekornist boven het risaliet en rust op brede klossen, tandlijst en zware consoles; casementen in het fries. Aan de Kasteelstraat rechthoekig venster, onder twee erkers, brede, doorlopende puilijst en kordon.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine