erfgoedobject

Ensemble met architectenwoning Adolphe Vander Heyden

bouwkundig element
ID
6346
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6346

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit statige, eclectische ensemble van twee identieke, spiegelende burgerhuizen is één van de blikvangers op de Lambermontplaats. De woningen werden gebouwd rond 1901 voor eigen rekening van bouwmeester Vander Heyden; in één van beide huizen ging hij ook zelf wonen. De woning werd in 1988 beschermd als monument.

Samenstel van twee enkelhuizen in spiegelbeeldschema die als één gevelwand opgebouwd zijn met in totaal vier traveeën en vier bouwlagen onder leien zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels zijn in een eclectische bouwstijl ontworpen, met ornamentiek uit het neoclassicisme. Gebruik van natuursteen voor kordons, balkons en vensteromlijstingen; hardstenen plint.

Expressieve lijstgevels versierd met rijk aangebracht volplastisch stucwerk. Accentuering van de venstertraveeën door bekroning met fronton, door de aflijning met geblokte pilasters, die op de bovenverdieping entablementen en balustrades schragen en door de fraaie loggia met ijzeren balkonleuning op de bovenverdieping. Verder rechthoekige vensters in drielicht op de eerste en tweede bouwlaag; laatstgenoemde onder gebogen frontons met vrouwenhoofdversiering. Centrale deurtraveeën met rechthoekige deuren en vensteropeningen; de bovenvensters zijn gekoppelde rondboogvensters met rond tussenzuiltje. Centraal een hoge smeedijzeren windwijzer.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1901 # 411.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  auteur niet publiek
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Ensemble met architectenwoning Adolphe Vander Heyden [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6346 (Geraadpleegd op )