Dit statige, eclectische ensemble van twee identieke, spiegelende burgerhuizen is één van de blikvangers op de Lambermontplaats. De woningen werden gebouwd rond 1901 voor eigen rekening van bouwmeester Vander Heyden; in één van beide huizen ging hij ook zelf wonen. De woning werd in 1988 beschermd als monument.
Samenstel van twee enkelhuizen in spiegelbeeldschema die als één gevelwand opgebouwd zijn met in totaal vier traveeën en vier bouwlagen onder leien zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels zijn in een eclectische bouwstijl ontworpen, met ornamentiek uit het neoclassicisme. Gebruik van natuursteen voor kordons, balkons en vensteromlijstingen; hardstenen plint.
Expressieve lijstgevels versierd met rijk aangebracht volplastisch stucwerk. Accentuering van de venstertraveeën door bekroning met fronton, door de aflijning met geblokte pilasters, die op de bovenverdieping entablementen en balustrades schragen en door de fraaie loggia met ijzeren balkonleuning op de bovenverdieping. Verder rechthoekige vensters in drielicht op de eerste en tweede bouwlaag; laatstgenoemde onder gebogen frontons met vrouwenhoofdversiering. Centrale deurtraveeën met rechthoekige deuren en vensteropeningen; de bovenvensters zijn gekoppelde rondboogvensters met rond tussenzuiltje. Centraal een hoge smeedijzeren windwijzer.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2011: Ensemble met architectenwoning Adolphe Vander Heyden [online], https://id.erfgoed.net/teksten/138687 (geraadpleegd op ).
Samenstel van twee enkelhuizen (spiegelbeeldschema) als een gevelwand opgebouwd, in totaal vier traveeën en vier bouwlagen onder leien zadeldak.
Bepleisterde en beschilderde lijstgevels in een eclectische neoclassicistisch geïnspireerde stijl, daterend van circa 1900. Voornamelijk verticale gevelmarkering door de twee zijrisalieten afgelijnd door geblokte pilasters, die op de bovenverdieping entablementen en balustrades schragen, in kolossale orde over derde en vierde bouwlaag met vrouwenkopversiering en driehoekige frontonbekroning.
Rechthoekige vensters in drielicht op de eerste en tweede bouwlaag; laatstgenoemde onder gebogen frontons met vrouwenkopversiering. In de hoogste verdieping twee zijloggia's met rondboogvensters. Plastische stucversiering. Centraal bekronend gesmeed ijzeren windwijzer.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Ensemble met architectenwoning Adolphe Vander Heyden [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6346 (geraadpleegd op ).