erfgoedobject

Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl

bouwkundig element
ID
6347
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6347

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met natuurstenen lijstgevel, gebouwd rond 1913 voor rekening van Constant Driessens die voor het ontwerp bouwmeester-aannemer Petrus Jan Crisveldt koos.

Het is een rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder laag zadeldak, met een wit natuurstenen parement met neoclassicistische afwerking: kroonlijst op klossen, hardstenen sokkel, regelmatig geplaatste segmentbogige muuropeningen met waterlijsten op consoles en boven in omlijsting met sluitsteen. Opvallend is de lage benedenverdieping met segmentbogige deur- en vensteropeningen. Op deze als sokkel uitgewerkte, en volledig met hardstenen parement afgewerkte bouwlaag, werden een bureel en dienstruimtes als voor- en achterkeuken ondergebracht. Horizontale gevelgeleding door middel van de brede puilijst, de kordons en de kroonlijst op klossen en gekoppelde consoles. De centrale travee is geaccentueerd door twee balkons.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1913 # 3397.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6347 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.