erfgoedobject

Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl

bouwkundig element
ID
6347
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6347

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met natuurstenen lijstgevel, gebouwd rond 1913 voor rekening van Constant Driessens die voor het ontwerp bouwmeester-aannemer Petrus Jan Crisveldt koos.

Het is een rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder laag zadeldak, met een wit natuurstenen parement met neoclassicistische afwerking: kroonlijst op klossen, hardstenen sokkel, regelmatig geplaatste segmentbogige muuropeningen met waterlijsten op consoles en boven in omlijsting met sluitsteen. Opvallend is de lage benedenverdieping met segmentbogige deur- en vensteropeningen. Op deze als sokkel uitgewerkte, en volledig met hardstenen parement afgewerkte bouwlaag, werden een bureel en dienstruimtes als voor- en achterkeuken ondergebracht. Horizontale gevelgeleding door middel van de brede puilijst, de kordons en de kroonlijst op klossen en gekoppelde consoles. De centrale travee is geaccentueerd door twee balkons.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1913 # 3397.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6347 (Geraadpleegd op )