Teksten van Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl

Rijhuis in neo-Lodewijk XVI ()

Neoclassicistisch burgerhuis met natuurstenen lijstgevel, gebouwd rond 1913 voor rekening van Constant Driessens die voor het ontwerp bouwmeester-aannemer Petrus Jan Crisveldt koos.

Het is een rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder laag zadeldak, met een wit natuurstenen parement met neoclassicistische afwerking: kroonlijst op klossen, hardstenen sokkel, regelmatig geplaatste segmentbogige muuropeningen met waterlijsten op consoles en boven in omlijsting met sluitsteen. Opvallend is de lage benedenverdieping met segmentbogige deur- en vensteropeningen. Op deze als sokkel uitgewerkte, en volledig met hardstenen parement afgewerkte bouwlaag, werden een bureel en dienstruimtes als voor- en achterkeuken ondergebracht. Horizontale gevelgeleding door middel van de brede puilijst, de kordons en de kroonlijst op klossen en gekoppelde consoles. De centrale travee is geaccentueerd door twee balkons.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1913 # 3397.

Auteurs:  Hooft, Elise

Rijhuis ()

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. Witte natuurstenen lijstgevel in neo-Lodewijk XVI-stijl, daterend van circa 1900. Horizontale gevelgeleding door middel van de brede puilijst, de gevelordonnantie en de kroonlijst op klossen en gekoppelde consoles. Lage benedenverdieping met getoogde deur en vensters waarboven de bel-etage, die evenals de derde bouwlaag getoogde vensters heeft met sierlijk gebogen entablementen op consoles en versierde muurdammen: op de derde bouwlaag erker met balustrade op consoles rechthoekige vensters in een getoogde platte bandomlijsting met onderdorpels op consoles, op de bovenste verdieping.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine