erfgoedobject

Neoclassicistische meergezinswoning met geknikte gevel

bouwkundig element
ID
6348
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6348

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meergezinswoning met zeer verzorgde, statige neoclassicistische lijstgevel gebouwd rond 1911 voor rekening van J.B. Francken die in hetzelfde bouwdossier ook het oprichten van twee opbrengsteigendommen op aansluitende percelen in de Kasteelstraat nrs. 12-18 aanvraagt.

Het pand op de Lambermontplaats nrs. 34-35 heeft een opvallende gebroken gevelwand, die de geknikte rooilijn volgt. De woning bestaat uit vier bouwlagen en drie traveeën onder mansardedak met centraal dakvenster en twee oeils-de-boeuf. De eerste twee bouwlagen vormen een woning, en de twee bovenste bouwlagen werden als appartementen ingericht. Benedenhuis en appartementen hebben aparte voordeuren en trappenhuizen, met links de deur naar de benedenwoning. Statige, zeer verzorgde lijstgevel met kroonlijst op modillons, hardstenen plint en ritmering door kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen over het hele parement. De centrale venstertravee wordt geaccentueerd door de erkers op eerste en tweede bouwlaag en het bovenliggende balkon. Rechthoekige deuropeningen; segmentbogige vensteropeningen met waterlijsten en versierde sluitstenen en borstweringen. Zeer fraai en goed bewaard schrijnwerk met fijne, eigentijdse roedeverdeling van de bovenlichten.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1911 # 254.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoekhuis met Kasteelstraat

  • Is gerelateerd aan
    Twee neoclassicistische meergezinswoningen

  • Is deel van
    Lambermontplaats


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistische meergezinswoning met geknikte gevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6348 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.