erfgoedobject

Hoekhuis met Kasteelstraat

bouwkundig element
ID
6349
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6349

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de zuidelijke hoek van de Lambermontplaats en de Kasteelstraat is een opvallend hoekpand gebouwd, met een witte natuurstenen gevel in eclectische stijl die opvalt door de torenvormige verhoging boven de kroonlijst op de hoek, gevat tussen vleugelstukken. Het pand werd rond 1912 gebouwd voor rekening van Corneille Masson, wonende in de Brusselstraat nummer 6.

Het grote hoekpand bestaat uit twee + drie traveeën en vier bouwlagen onder een pseudo-mansardedak. De woning bestaat uit twee wooneenheden, waarbij de eerste twee bouwlagen één appartement zijn, te bereiken via de dubbele deur in de Lambermontplaats, die uitgeeft op een grote inkomhal met brede wenteltrap die de allures van een trap in een herenwoning heeft. De bovenste twee verdiepingen, samen ook één appartement, zijn bereikbaar via de deur en het achterliggende trappenhuis in de Kasteelstraat.

De woning kreeg statige, eclectisch uitgewerkte, witte natuurstenen lijstgevels, aansluitend bij nrs. 34-35. Kordonlijsten, imitatievoegen, waterlijsten, hardstenen plint, plantenslingers en omlijstingen van de segmentbogige en rechthoekige vensteropeningen behoren tot het klassieke palet, maar worden op een aparte manier verwerkt in combinatie met natuurstenen erkers en een opvallende hoekafwerking.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1912 # 2457.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Neoclassicistische meergezinswoning met geknikte gevel

  • Is deel van
    Lambermontplaats


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Hoekhuis met Kasteelstraat [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6349 (Geraadpleegd op )