Teksten van Hoekhuis met Kasteelstraat

Hoekhuis met Kasteelstraat ()

Op de zuidelijke hoek van de Lambermontplaats en de Kasteelstraat is een opvallend hoekpand gebouwd, met een witte natuurstenen gevel in eclectische stijl die opvalt door de torenvormige verhoging boven de kroonlijst op de hoek, gevat tussen vleugelstukken. Het pand werd rond 1912 gebouwd voor rekening van Corneille Masson, wonende in de Brusselstraat nummer 6.

Het grote hoekpand bestaat uit twee + drie traveeën en vier bouwlagen onder een pseudo-mansardedak. De woning bestaat uit twee wooneenheden, waarbij de eerste twee bouwlagen één appartement zijn, te bereiken via de dubbele deur in de Lambermontplaats, die uitgeeft op een grote inkomhal met brede wenteltrap die de allures van een trap in een herenwoning heeft. De bovenste twee verdiepingen, samen ook één appartement, zijn bereikbaar via de deur en het achterliggende trappenhuis in de Kasteelstraat.

De woning kreeg statige, eclectisch uitgewerkte, witte natuurstenen lijstgevels, aansluitend bij nrs. 34-35. Kordonlijsten, imitatievoegen, waterlijsten, hardstenen plint, plantenslingers en omlijstingen van de segmentbogige en rechthoekige vensteropeningen behoren tot het klassieke palet, maar worden op een aparte manier verwerkt in combinatie met natuurstenen erkers en een opvallende hoekafwerking.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1912 # 2457.

Auteurs:  Hooft, Elise

Hoekhuis ()

Hoekhuis (meergezinswoning) van twee + drie traveeën en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak. Witte natuurstenen lijstgevel in eclectische stijl, daterend circa 1900; vormt eenheidsbebouwing met nummers 34-35 en vertoont dan ook een gelijke ordonnantie. Aan de Kasteelstraat is de gevel enigszins verticaal geritmeerd door de twee erkers op consoles met bekronende balustrade; verder is de hoek gemarkeerd door een torenvormige verhoging boven de daklijst, tussen vleugelstukken.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine