Pakhuis la Nationale

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pakhuis la Nationale

Beschrijving

Het Museum voor Hedendaagse Kunst (MuHKA) neemt de westzijde van de Leuvenstraat integraal in. Het museum is gevestigd in een gebouw dat in twee fasen tot stand kwam in 1985-1987 en 1992-1993 naar een ontwerp van Michel Grandsard. In dit grote museumgebouw werden de bestaande gebouwen van een oliefabriek uit 1922 geïntegreerd.

In de Leuvenstraat springt een deel van de façade van het Muhka in het oog door de drie brede traveeën met blinde rondboognissen. Dit is de straatgevel van de silo’s van de oliefabriek die de Société Anonyme "Huileries Ragir" Anvers laat realiseren naar een ontwerp van bouwmeester Camille Janssens.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1922 # 13221 en 1922 # 14252.