Het Museum voor Hedendaagse Kunst (MuHKA) neemt de westzijde van de Leuvenstraat integraal in. Het museum is gevestigd in een gebouw dat in twee fasen tot stand kwam in 1985-1987 en 1992-1993 naar een ontwerp van Michel Grandsard. In dit grote museumgebouw werden de bestaande gebouwen van een oliefabriek uit 1922 geïntegreerd.
In de Leuvenstraat springt een deel van de façade van het Muhka in het oog door de drie brede traveeën met blinde rondboognissen. Dit is de straatgevel van de silo’s van de oliefabriek die de Société Anonyme "Huileries Ragir" Anvers laat realiseren naar een ontwerp van bouwmeester Camille Janssens.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2014: Pakhuis la Nationale [online], https://id.erfgoed.net/teksten/158768 (geraadpleegd op ).
Pakhuis La Nationale, volledig uitgevoerd in ter plaatse gestort gewapende beton (1922?). Interieur: vlakke betonvloeren op pseudo moer- en kinderbalken-constructie met afgeschuinde betonbalken.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Pakhuis la Nationale [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6354 (geraadpleegd op ).