Teksten van Pakhuizen, bureel en stallen van de Luiknatie

Pakhuizen, bureel en stallingen van de Luiknatie ()

Deze drie aansluitende complexen werden vanaf de jaren 1930 gebruikt door de Luiknatie, een opslagbedrijf dat nog steeds actief is in de Antwerpse haven. Dit bedrijf was ontstaan uit een groep transporteurs die samen de Société Anonyme Apollenta vormde en rond 1900 magazijnen (6), een bureel en stallingen (8) in de Luikstraat liet bouwen, inspelend op de nabijheid van de Zuiderdokken en de Scheldekaaien. S.A. Apollenta werd vertegenwoordigd door de heren Leser en Cornet en was op dat moment gevestigd op de Eiermarkt 7. Sinds 1932 is dit bedrijf de Luiknatie, genoemd naar de locatie van de gebouwen. Ook het aansluitende magazijn van een zakkenbedrijf (4) werd door de Luiknatie in gebruik genomen. Nu zijn al deze gebouwen gerenoveerd tot horeca- en handelszaken, waarmee ze een voorbeeld zijn van de hoge vlucht die het Zuid neemt inzake de omvorming van industriële panden tot handels- en horecazaken.

De eerste panden die de Naamlooze Maatschappij Apollenta in de Luikstraat laat bouwen zijn de twee aansluitende magazijnen op nummer 6. Deze werden in 1900 ontworpen in een eenvoudige eclectische stijl door architect Frans Van Dijk. Aan straatkant, twee identieke aansluitende puntgevels met parement van bak- en natuursteen (speklagen) op hardstenen plint; rechthoekige poorten onder ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten; bovenverdieping met centrale laaddeur en twee vensters. In het interieur, afgeschuinde en met liplas in elkaar gewerkte (omwille van de grote overspanning) houten balkon rustend op muurpartijen, en op slanke gietijzeren kolommen met door ribben ondersteunde kopplaat (opgevuld met vulbalk).

Zeven jaar later laat de S.A. Apollenta een huis met burelen en stallingen bouwen op het aansluitende perceel, het huidige nummer 8. Ook hiervoor spraken ze architect Frans Van Dijk aan; de bouwstijl is gelijkaardig. Het voorhuis telt twee traveeën en twee en een halve bouwlaag, het achterhuis telt twee bouwlagen. Het is een rode baksteenbouw, met een lijstgevel op hardstenen plint waarin natuursteen is gebruikt voor speklagen, een fries onder de kroonlijst en sluitstukken van de ontlastingsbogen boven de muuropeningen. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren latei met rozetvormige bouten, waarboven telkens een decoratieve gemetselde ontlastingsboog. Tussen eerste en tweede bouwlaag is een wit veld geschilderd met het opschrift “LUIK NATIE”. Op de begane grond, in de linkertravee een poortdoorgang naar de achterliggende stallingen. In de rechter travee was het bureel van het bedrijf gevestigd. Op de verdiepingen waren slaapkamers, een werkplaats en een hooizolder voorzien.

Rechts naast deze twee panden staat een magazijn dat eveneens door de Luiknatie werd gebruikt (4). Deze opslagplaats dateert van rond 1903 en werd gebouwd voor de gebroeders Jan en Louis Van Bockel, die een zakkenbedrijf hadden, dat zowel oude als nieuwe zakken verkocht en verhuurde. De eigenaardige samenstelling van dit magazijn, met links een breed pand onder lage puntgevel en rechts een pand met een halve puntgevel, bestond van bij het begin en is niet het resultaat van een gedeeltelijke afbraak. Beide bakstenen gevels met natuurstenen speklagen zijn overschilderd; hardstenen plint en omlijsting van de gevel, oorspronkelijk met bolvormig topstuk. De begane grond is gewijzigd; op plan zien we drie identieke poorten onder rechte latei en met gemetselde ontlastingsboog, en drie segmentbogige vensteropeningen. Er zijn kruisvormige muurankers en twee gestucte lijsten voor opschriften in de gevel ingewerkt; in de geveltop een blinde oculus.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 894 (4), 1900 # 364 (6), 1907 # 638 (8), 1907 # 1245 (8).
  • FIERENS J. 1977: Antwerpse Stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910, Eindwerk NHIBS Antwerpen, 95.

Auteurs:  Hooft, Elise

Pakhuis Luiknatie ()

Pakhuis "Luiknatie" gebouwd in 1886. Puntgevels met parement van bak- en natuursteen (speklagen) op plint van arduin; rechthoekige poorten onder ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten; bovenverdieping met centrale laaddeur en twee vensters.

In interieur: afgeschuinde en met lip-las in elkaar gewerkte (omwille van de grote overspanning) houten balkon rustend op muurpartijen, en op slanke gietijzeren kolommen met door ribben ondersteunde kopplaat (opgevuld met vulbalk).

• FIERENS J., Antwerpse Stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910 (Eindwerk NHIBS, Antwerpen, 1977), p. 95.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine