erfgoedobject

Ensemble van café- en winkelhuis

bouwkundig element
ID
6359
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6359

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de hoek van de Schelde- en de Riemstraat werd rond 1879 een opvallend, neoclassicistisch ensemble gebouwd van drie panden met café, winkels en appartementen op de verdiepingen. Het is een ontwerp van architect L. Van Opstal voor Reusens, wonende in de Kloosterstraat. Het winkelhuis in de Scheldestraat 23 kreeg een volledig nieuwe pui en parement; het winkelhuis in de Riemstraat 51 behield de originele houten winkelpui. Het hoekpand met café op nummer 21 behield de oorspronkelijke grandeur.

De panden tellen drie bouwlagen en zijn gevat onder een mansardedak met per travee een dakvenster, oorspronkelijk voorzien van ronde frontons en afgewisseld met oeils-de-boeuf. Het hoekpand telt vijf traveeën en heeft een afgeronde hoek. De lijstgevel is afgezoomd met een zware houten kroonlijst op klossen en dubbele consoles, rustend op kolossale pilasters die de gevel ritmeren. Opvallend is de begane grond onder gekorniste puilijst, doorbroken met rondbogige deurvensters; op de hoek in een omlijsting van rankwerk en schijnbossage. In de meest rechtse travee, een rechthoekige deuropeningen waarachter een gang met trappenhuis naar de bovenliggende appartementen. De originele fijne bepleistering van de bovengevel werd vervangen door een vervlakte cementering. Segmentbogige bovenvensters, op de hoofdverdieping in verdiepte muurvlakken, op de derde verdieping neerkomend op kordon vormende lekdrempels. Schrijnwerk is niet bewaard.

Het winkelhuis in de Riemstraat telt drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak met gaaf bewaard dakvenster. Het pand is vermeldenswaard omwille van de bewaarde houten winkelpui met renaissance-ornamentiek zoals wortelmotieven en diamantkoppen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1879 # 1289.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2012


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble van café- en winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6359 (Geraadpleegd op 22-06-2021)