erfgoedobject

Directeurswoning haringrokerij

bouwkundig element
ID
6361
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6361

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze opvallende burgerwoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl is de directeurswoning van de achterliggende haringrokerij, waarvan de gebouwen vanuit de Kronenburgstraat bereikbaar zijn. De woning werd ontworpen door de gebroeders Blomme voor Henri Vanden Bemden-De Bom, één van de beide gebroeders die in 1893 de haringrokerij oprichtten.

Dit neorenaissance enkelhuis telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een hoog leien zadeldak dat is bekroond met een torenvormig schilddak met ijzeren leuning op de nok en een voorliggende, rijk uitgewerkt dakvenster. De rode bakstenen lijstgevel is afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen, centraal doorbroken door de geveltop met dakvensters. De begane grond is uitgewerkt als sokkel, met hardstenen plint en hardstenen imitatiebossages met diamantkoppen. De rechthoekige deur heeft een zware omlijsting in natuursteen, met een bovenlicht dat bekroond is met een driehoekig fronton op consooltjes. Het rode bakstenen parement van de verdiepingen is versierd met speklagen. Accent op het middenrisaliet: op de bel-etage een driezijdige houten erker waarboven zich een loggia bevindt met versierd korfboogveld. Opvallende geveltop bestaande uit een brede tuitvormige dakkapel met fraai tweelicht begrepen in entablement. De vensteropeningen op de begane grond zijn segmentbogig. Op de verdiepingen rechthoekige vensteropeningen met gekorniste bovendorpel met waterlijst op de eerste en boogveld op de tweede verdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 1252.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In de beboomde tuin van de directeurswoning bevindt zich een houten tuinhuis dat geïnspireerd is op de Scandinavische traditionele bouwtrant. De gebouwen van de haringrokerij sluiten langs de noord- en oostzijde aan op deze tuin.

  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Scheldestraat 63, Antwerpen, schaal 1:10 [online], https://geo.onroerenderfgoed.be/#zoom=18⪫=6658855.68544&lon=489300.82813&layers=B000TFFTTFFF000 (geraadpleegd op 19 februari 2015).
  • HOOFT E. 2012: Haringrokerij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6340 (geraadpleegd op 19 februari 2015).
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Haringrokerij

  • Is deel van
    Scheldestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Directeurswoning haringrokerij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6361 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.