Teksten van Directeurswoning haringrokerij

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6361

Directeurswoning haringrokerij ()

Deze opvallende burgerwoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl is de directeurswoning van de achterliggende haringrokerij, waarvan de gebouwen vanuit de Kronenburgstraat bereikbaar zijn. De woning werd ontworpen door de gebroeders Blomme voor Henri Vanden Bemden-De Bom, één van de beide gebroeders die in 1893 de haringrokerij oprichtten.

Dit neorenaissance enkelhuis telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een hoog leien zadeldak dat is bekroond met een torenvormig schilddak met ijzeren leuning op de nok en een voorliggende, rijk uitgewerkt dakvenster. De rode bakstenen lijstgevel is afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen, centraal doorbroken door de geveltop met dakvensters. De begane grond is uitgewerkt als sokkel, met hardstenen plint en hardstenen imitatiebossages met diamantkoppen. De rechthoekige deur heeft een zware omlijsting in natuursteen, met een bovenlicht dat bekroond is met een driehoekig fronton op consooltjes. Het rode bakstenen parement van de verdiepingen is versierd met speklagen. Accent op het middenrisaliet: op de bel-etage een driezijdige houten erker waarboven zich een loggia bevindt met versierd korfboogveld. Opvallende geveltop bestaande uit een brede tuitvormige dakkapel met fraai tweelicht begrepen in entablement. De vensteropeningen op de begane grond zijn segmentbogig. Op de verdiepingen rechthoekige vensteropeningen met gekorniste bovendorpel met waterlijst op de eerste en boogveld op de tweede verdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 1252.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Directeurswoning haringrokerij [online], https://id.erfgoed.net/teksten/139903 (geraadpleegd op ).


Neorenaissancistisch enkelhuis ()

Neorenaissancistisch enkelhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw van drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (kunstleien, nok parallel met straat) waarin twee kleine dakkapelletjes en een vierkante toren met ijzeren leuning op de nok.

Horizontaal belijnde begane grond met bossages en diamantkoppen van natuursteen met segmentboogvensters en rechthoekige deur in geriemde omlijsting met waterlijst, bovenlicht en driehoekig fronton op consooltjes. Bovenbouw met sterk verticaal ritme: middenrisaliet met driezijdige erker van de bel-etage waarboven druk bewerkte korfboognis met drielicht en balkon; het geheel verhoogd met ruime tuitvormige dakkapel met fraai tweelicht begrepen in entablement; links en rechts smalle rondboognis met rechthoekige vensters voorzien van gekorniste bovendorpel, gesculpteerd paneel op de borstwering en blind boogveld.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Directeurswoning haringrokerij [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6361 (geraadpleegd op ).