Teksten van Personeelswoning en kantoorgebouw Zuiderpershuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6368

Personeelswoning en kantoorgebouw Zuiderpershuis ()

Dit opvallende pand in neo-Vlaamse renaissance bevat de personeelswoningen, kantoren en enkele opslagplaatsen van het Zuiderpershuis. Het imposante Zuiderpershuis op de Waalsekaai werd gebouwd in 1882 naar ontwerp van onderingenieur van de stad Paul De Wit. Tussen 1885 en 1975 stond dit hydraulische station in voor de aandrijving van ongeveer 200 havenwerktuigen langs de Scheldekaaien, vooral walkranen en kaapstanders. De uitvoering van de werken werd aanbesteed aan R. Hargot uit Sint-Gillis (Brussel).

Het Zuiderpershuis bestaat uit verschillende gebouwen geschikt rond een binnenplaats op een bouwblok tussen de Waalsekaai, Leuvenstraat en Timmerwerfstraat. Het complex bestaat grosso modo uit twee grote langwerpige gebouwen. Het eerste gebouw, met de imposante neobarokke gevel op de Waalsekaai, bevat de machinezaal en de stoomketelhal met aansluitende fabrieksschouw (afgebroken) en parallelle opslagplaatsen voor kolen en olie. Het tweede gebouw, met neo-Vlaamse renaissance voorgevel in de Timmerwerfstraat, herbergt aan straatzijde personeelswoningen en enkele kantoortjes, waarachter een opslagplaats, werkplaats voor herstellingen en een smidse.

Het pand met personeelswoningen en kantoren in de Timmerwerfstraat kreeg een fraaie neo-Vlaamse renaissancegevel. Het gebouw telt in totaal vijf traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak. Lijstgevel met rood bakstenen parement verlevendigd met witte natuursteen voor rijke decoratie: erkers, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, omlijstingen van poort, deur en vensters, afwerking van de geveltop. Het gebouw bestaat uit twee onderdelen: rechts de ruime, rijker afgewerkte directiewoning, en in de linkerhelft een personeelswoning en enkele kamers voor archief en kantoor. In de linkertravee tevens een brede boogvormige poortopening, uitgevend op een lange doorgang tot aan de binnenkoer.

Kenmerkend is het verschil in afwerking tussen de directiewoning en de merkelijk soberder linker helft met appartementen, burelen en toegangspoort. De ongelijke behandeling is doorgetrokken in de plattegrond, zowel in de grootte van de vertrekken als in de decoratie en afwerking. Vanuit het bureel aan straatzijde, had men zicht op de binnenkoer van het Zuiderpershuis.

De gevels van de opslag- en werkplaatsen uitgevend op de binnenkoer zijn opgetrokken in rode baksteenbouw onder zadeldaken, met telkens rondbogige deuropeningen op de begane grond en oculi of rondboogvensters op de verdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, 697 # 1438. Is opgeslagen onder timmerwerfstraat.
  • HIMMLER A. 1985: Het Zuiderpershuis en de zeven andere hydraulische stations in Antwerpen, M&L, 6, 8-28.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Personeelswoning en kantoorgebouw Zuiderpershuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/143817 (geraadpleegd op ).


Kantoorgebouw met pakhuizen ()

Kantoorgebouw uit een complex geheel met pakhuizen en Zuiderpershuis. Lijstgevel van drie bouwlagen onder zadeldaken met bakstenen parement, verlevendigd met witte natuursteen in een eclectische stijl, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Op de benedenverdieping een brede boogvormige deur in hardstenen geprofileerde omlijsting en een smaller barok uitgewerkt poortje met gebogen frontons op zware consoles; verder is de gevel vooral gemarkeerd door de drie rechtse traveeën, opgebouwd als een lichtjes vooruitspringend risaliet bekroond door een verhoogde halsgevel met voluten, segmentvormige frontons en fraaie erker, waarboven de drie vensters gevat zijn in korfboogvormige nissen. Boven de linkertravee eveneens een erker.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Personeelswoning en kantoorgebouw Zuiderpershuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6368 (geraadpleegd op ).