Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Deze eclectische burgerwoning is één van de opvallendste huizen in de Tolstraat. Het is een ontwerp van Florent Verbraeken voor Joseph Lowie. Verbraeken is een zeer actief bouwmeester in de eind-19de- en begin-20ste-eeuwse verkavelingen in en rond Antwerpen. Hij gebruikt een amalgaam aan bouwstijlen, van zeer gestandaardiseerde neoclassicistische lijstgevels, over neo-Vlaamse renaissance tot eclecticisme. Deze woning wordt gekenmerkt door een gevel in een overgangsstijl tussen eclecticisme naar art nouveau. De levendige gevelopbouw, de heterogene muuropeningen en het materiaalgebruik dat witte baksteen, natuursteen en hout combineert, zijn hier kenmerken van.

Het is een smalle rijwoning van één travee en drie bouwlagen onder leien mansardedak. De opvallende afgesnuite geveltop is versierd met een ver overkragend houten windbord, dat refereert aan de cottagestijl. Hardstenen plint met imitatiebossage bekleedt de gevel van het souterrain, doorbroken met een betralied rechthoekig keldervenster. Rechts, een rechthoekige deur met bovenlicht in neorenaissance omlijsting, met driehoekig fronton, vleugelstukken, wortelmotieven, noppen en diamantkoppen. Op de bel-etage een eenvoudige rechthoekige vensteropening. De tweede en derde bouwlaag zijn opvallend uitgewerkt, met bakstenen parement en speklagen van natuursteen, horizontaal geleed door twee gevelbrede balkons. Rechthoekige en rondbogige drielichten met wortelmotieven op de natuurstenen tussenstijlen. In de geveltop een halfrond zoldervenster in sierlijk gebogen omlijsting. Onder dit venster, een rolwerkcartouche met het jaartal "1900". Verbraeken signeerde deze gevel links van het benedenvenster.