Deze eclectische burgerwoning werd in 1883 ontworpen door architect Albert Delrue in opdracht van schilder en decorateur Ed. Verhulst, op dat moment wonende in de Keizerstraat 35. De woning kreeg een opvallende, rijk versierde eclectische gevel, met de bedoeling de standing van schilder Ed. Verhulst te vertalen.
Het is een grote rijwoning van vier ongelijke traveeën en drie bouwlagen op een hoog souterrain; zadeldak. De lijstgevel heeft een houten kroonlijst op klossen en een lage hardstenen plint. Souterrain en verhoogde begane grond zijn als sokkel uitgewerkt, met een natuurstenen façade. De bovengevel is met rode baksteen afgewerkt, gecombineerd met witte natuursteen voor lijsten en kordons, voor ornamentiek en erker. Verhoogde begane grond met centraal een deur, geflankeerd door twee keldervensters, allemaal voorzien van diefijzers. De drie venstertraveeën zijn als risaliet uitgewerkt, met uitstulpende balkons en verzwaard met consoles, balusters en pilasters; drielichten, respectievelijk rechthoekige met schilden en paneelwerk of rondbogig. In de deurtravee rechts valt de hoge rechthoekige deur op, voorzien van bovenlicht en breed kalf met medaillon, ranken en gebroken segmentboogfronton. De beglaasde deurpanelen zijn voorzien van versierd traliewerk.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Hooft E. 2012: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/143511 (geraadpleegd op ).
Enkelhuis met barokke ordonnantie te dateren rond 1900. Bepleisterde lijstgevel van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Verhoogde begane grond met drie getraliede keldervensters. Risaliet vormende linkertravee met uitstulpende balkons en verzwaard met consoles, balusters en drukke pilasters; drielichtsvensters, respectievelijk rechthoekige met schilden en paneelwerk of rondbogig. Smallere, minder bombastische deurtravee met hoge rechthoekige deur voorzien van bovenlicht en breed kalf met medaillon, ranken en gebroken segmentboogfronton.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6370 (geraadpleegd op ).