Herenhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Dit herenhuis in Beaux-Artsstijl werd in 1905 ontworpen door Ernest Pelgrims voor koopman Auguste De Bruyn, die op dat moment woonde in de De Vrièrestraat 44. Pelgrims signeerde de woning in een gevelsteen.

Het herenhuis telt vier traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. De lijstgevel wordt bekroond door een houten kroonlijst en heeft een hardstenen plint. Het parement bestaat uit witte natuursteen, met hardstenen kordonlijsten en doorlopende tussendorpels. De begane grond is vrij laag en zeer sober uitgewerkt, waaruit blijkt dat hier de dienstruimtes en eventuele burelen zijn ondergebracht. De rechter poorttravee is als risaliet uitgewerkt, met een brede, rechthoekige vleugeldeur in vlakke omlijsting waarin een rolwerkcartouche en plantenslingers zijn verwerkt. De bel-etage is gemarkeerd door een sierlijk gebogen erker in de tweede travee, waarboven een balkon. Rechthoekige benedenvensters, getoogde bovenvensters, afwisselend gevat in geriemde omlijstingen, in platte bandlijsten met entablementen en in platte bandomlijstingen, waarboven gebogen waterlijstjes met bewerkte sleutels. De gevel is verder sober versierd door guirlandes op de muurdammen, ornamenten uit de Lodewijk XVI-stijl.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 1211.