Magazijn en bakkerij van maatschappij Help U Zelve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Volkstraat
Locatie Volkstraat 52-54, Antwerpen (Antwerpen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig bedrijfsgebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, heden verkoopzaal van Spullenhulp. Ten noordwesten van het bedrijfsterrein: langgerekt hoofdgebouw van vier bouwlagen, onder zadeldak. Rechthoekige openingen onder I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten als latei in eerste bouwlaag; getoogde vensters in andere bouwlaag; hardstenen dorpels.

Gebouw in een tweetal bouwfasen opgetrokken, hetgeen merkbaar is in het interieur. Zuiddeel op begane grond opgetrokken door bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken, rustend op metalen I-balk; laatstgenoemde was vroeger mogelijk gewapend door steunstukjes en spanstangen, doch rust heden op diverse types van kolommen: ronde gietijzeren en betonnen naast kolommen samengesteld uit geklonken platte staaf- en I-ijzers. Verdieping met vlakke betonvloeren, door afronding uitlopend in afgeschuinde betonnen moerbalken, rustend op ronde metalen kolommen.

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1979

Aanvullende informatie

Dit bedrijfsgebouw werd rond 1910 gebouwd als magazijn en bakkerij in opdracht van de beheerders der S.W. Maatschappij Help U Zelve, die ook het indrukwekkende art nouveau liberale Volkshuis Help U Zelve bouwden. In 1914 werden de lage bureeltjes aan de straatkant gebouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1910 # 2056, 1914 # 5014.

Hooft, Elise (25-04-2012 )

Relaties

maakt deel uit van Volkstraat

Volkstraat (Antwerpen)

is gerelateerd aan Liberaal Volkshuis Help U Zelve

Volkstraat 40, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.