erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 639   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/639

Beschrijving

Belangrijke, gesloten hoeve met oude kern uit de eerste helft van de 17de eeuw. De globale vorm bleef ongewijzigd, maar het grootste gedeelte der gebouwen werd grondig gewijzigd. De oude kern bleef duidelijk zichtbaar in het poortgebouw en de zijgevel (straatzijde) van het zuidelijke dienstgebouw.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.

Poortgebouw aan straatzijde, voorzien van een rondboogpoort (eerste helft 17de eeuw) in een mergelstenen omlijsting met negblokken en geprofileerde druiplijst.

Links hiervan het woonhuis (nok loodrecht op de straat), daterend uit eind 19de eeuw, en voorzien van getoogde bakstenen muuropeningen.

Stal tegenover het woonhuis, rechts van de inrijpoort. Zeer steil zadeldak; S-vormige, gesmeed ijzeren muurankers. Gewijzigde muuropeningen. Zijgevel aan straatzijde met aandak en vlechtingen, en een mergelstenen gevelsteen in de top.

Dwarsschuur achteraan het erf, eveneens sterk aangepast.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/639 (Geraadpleegd op 08-04-2020)