Teksten van Postmodern burgerhuis

Postmodern burgerhuis ()

Burgerhuis in postmodernistische stijl in opdracht van Daniëlle Muller, naar een ontwerp door de architect Georges Baines uit 1981-1983. Het project behelsde de totale verbouwing van een oorspronkelijk neoclassicistisch enkelhuis uit het laatste kwart 19de eeuw. De woning werd eind jaren 1980 uitgebreid met een nieuwbouwpand op het aanpalende perceel.

Het souterrain werd verbouwd tot garage, het mansardedak aan de straatzijde uitgevlakt; voorts behoud van de drie verdiepingen en overgang van drie traveeën naar twee. Het vroegere neoclassicistische decor met erker en balkon werd prijsgegeven voor een vlakke bepleistering; de granieten bekleding van de ondergevel stemt overeen met de vroegere sokkel, en de deur met aansluitend natuurstenen paneel en smal bovenvenster met roedeverdeling suggereert de hoge inkompartij van het 19de-eeuwse burgerhuis.

Ontsloten door een traphal en lift biedt de begane grond volgens de bouwplanenn uit 1981-1983 ruimte aan de vestibule en vestiaire, de garage, een wasplaats en twee bergingen. De eerste verdieping omvat de keuken, de eethoek en de twee treden lager gelegen zithoek die aansluit op het terras. Op de tweede verdieping bevindt zich de kinderkamer met eigen sanitair en de grote slaapkamer met annex dressing en badkamer, op de derde verdieping twee overige slaapkamers met badkamer, en op de dakverdieping een atelier en een vijfde slaapkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#61950, 18#62144 en 18#62731.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo

Oorspronkelijk neoclassicistisch enkelhuis uit laatste kwart 19de eeuw, vernieuwend aangepast in 1986 naar ontwerp van architect Georges Baines. Het souterrain werd verbouwd tot garage, het mansardedak aan de straatzijde uitgevlakt; voorts behoud van de drie verdiepingen en overgang van drie traveeën naar twee. Het vroegere neoclassicistische decor met erker en balkon werd prijsgegeven voor een vlakke bepleistering; de granieten bekleding van de ondergevel stemt overeen met de vroegere sokkel en de deur met aansluitend natuurstenen paneel en smal bovenvenster met roedeverdeling suggereert de hoge inkompartij van het 19de-eeuwse burgerhuis.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita