Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm

Beschrijving

U-vormige hoeve van circa 1860, op een oudere, gelijkaardige inplanting (Atlas van de Buurtwegen, 1845). Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, dat met de open zijde naar de straat gericht is, en daar afgesloten door middel van een bakstenen muur en een hek tussen twee bakstenen pijlers met mergelstenen bekroning. De achtergevel van het woonhuis is identiek aan de voorgevel en gericht naar de Dorpsstraat, waarmee het gebouw via een weg doorheen een omhaagde boomgaard is verbonden.

Woonhuis achteraan het erf; boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen, geflankeerd door éénlagige bijgebouwtjes van een travee, rechts het koetshuis. Lijstgevel op een hardstenen plint, met middenrisaliet en bakstenen hoekpilasters, en een dubbele overhoekse muizentandfries onder de kroonlijst. Getoogde bakstenen vensters, beluikt op de eerste bouwlaag, met hardstenen lekdrempels. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting met druiplijst. Duiventil onder de dakrand in het middenrisaliet.

Links van het erf, stal met volledig recente erfzijdegevel.

Rechts, dwarsschuur, voorzien van een korfboogpoort met hardstenen sluitsteen en imposten en een getoogde bakstenen deur met een laadvenster erboven.