Eclectisch hoekcomplex

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekcomplex

Beschrijving

Op de hoek van de Amerikalei en de Bolwerkstraat koos architect Jean-Laurent Hasse voor een eclectisch hoekcomplex met roodbakstenen gevels, in tegenstelling tot de gangbare witgepleisterde neoclassicistische hoekuitwerkingen die op de andere hoeken van de Amerikalei werden gerealiseerd. In 1895 diende Hasse in naam van Louis Tinchant een bouwaanvraag in voor vier woningen in een eclectische, neo-Vlaamserenaissance-getinte stijl, waarvan er anno 2010 nog twee zijn bewaard. De sigarenfabrikant Louis Tinchant (New Orleans, 1824-Antwerpen, 1900) emigreerde in 1858 vanuit zijn geboortestad naar Antwerpen, samen met zijn echtgenote Octavie Rieffel (New Orleans, circa 1831-Antwerpen, 1876), hun dochter Elise en zonen Georges Edouard en Charles Pierre, geboren te New Orleans circa 1851, in 1854 en 1857.

De woningen in de Amerikalei nummers 63-65, ondertussen gesloopt, hadden rijk versierde trapgevels, met balkons, natuurstenen kruiskozijnen, zware wortelmotieven en overhoekse topstukken op de geveltop.

Het hoekpand op nummer 67, met café op het gelijkvloers en appartementen op de verdieping, bewaarde ondanks enkele ingrepen, zijn eclectische karakter. Het pand is gevat onder zadeldak en heeft rode bakstenen gevels met speklagen. Hoekgedeelte van drie bouwlagen en twee traveeën in Amerikalei + hoektravee + één travee in Bolwerkstraat, met aansluitend twee traveeën van twee bouwlagen. De puntgevel op de hoek, de kruiskozijnen en de fraaie houten winkelpui zijn elementen uit de neo-Vlaamse renaissance.

Het aansluitende pand in de Bolwerkstraat nummer 1 is een woning van twee/één travee en drie bouwlagen onder zadeldak. Het huis kreeg een rode bakstenen lijstgevel met speklagen, kruiskozijnen onder ontlastingsbogen, een rondboogdeur met neorenaissance-omlijsting en gekoppelde rondboogvensters op de bovenverdieping. Deze gevel werd gaaf bewaard.