Eclectisch hoekcomplex

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekcomplex

Beschrijving

Op de hoek van de Amerikalei en de Bolwerkstraat koos architect J.L. Hasse voor een eclectisch hoekcomplex met roodbakstenen gevels, in tegenstelling tot de gangbare witgepleisterde neoclassicistische hoekuitwerkingen die op de andere hoeken van de Amerikalei werden gerealiseerd. In 1895 diende Hasse in naam van Louis Tinchant een bouwaanvraag in voor vier woningen in een eclectische, neo-Vlaamse-renaissancegetinte stijl, waarvan er anno 2010 nog twee zijn bewaard.

De woningen in de Amerikalei nrs. 63-65, ondertussen gesloopt, hadden rijk versierde trapgevels, met balkons, natuurstenen kruiskozijnen, zware wortelmotieven en overhoekse topstukken op de geveltop.

Het hoekpand op nr. 67, met café op het gelijkvloers en appartementen op de verdieping, bewaarde ondanks enkele ingrepen, zijn eclectische karakter. Het pand is gevat onder zadeldak en heeft rode bakstenen gevels met speklagen. Hoekgedeelte van drie bouwlagen en twee traveeën in Amerikalei + hoektravee + één travee in Bolwerkstraat, met aansluitend twee traveeën van twee bouwlagen. De puntgevel op de hoek, de kruiskozijnen en de fraaie houten winkelpui zijn elementen uit de neo-Vlaamse renaissance.

Het aansluitende pand in de Bolwerkstraat nr. 1 is een woning van twee/één travee en drie bouwlagen onder zadeldak. Het huis kreeg een rode bakstenen lijstgevel met speklagen, kruiskozijnen onder ontlastingsbogen, een rondboogdeur met neorenaissanceomlijsting en gekoppelde rondboogvensters op de bovenverdieping. Deze gevel werd gaaf bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 1168.

Auteurs :  Hooft, Elise