erfgoedobject

Eclectisch hoekcomplex

bouwkundig element
ID: 6400   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6400

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekcomplex
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Op de hoek van de Amerikalei en de Bolwerkstraat koos architect J.L. Hasse voor een eclectisch hoekcomplex met roodbakstenen gevels, in tegenstelling tot de gangbare witgepleisterde neoclassicistische hoekuitwerkingen die op de andere hoeken van de Amerikalei werden gerealiseerd. In 1895 diende Hasse in naam van Louis Tinchant een bouwaanvraag in voor vier woningen in een eclectische, neo-Vlaamse-renaissancegetinte stijl, waarvan er anno 2010 nog twee zijn bewaard.

De woningen in de Amerikalei nrs. 63-65, ondertussen gesloopt, hadden rijk versierde trapgevels, met balkons, natuurstenen kruiskozijnen, zware wortelmotieven en overhoekse topstukken op de geveltop.

Het hoekpand op nr. 67, met café op het gelijkvloers en appartementen op de verdieping, bewaarde ondanks enkele ingrepen, zijn eclectische karakter. Het pand is gevat onder zadeldak en heeft rode bakstenen gevels met speklagen. Hoekgedeelte van drie bouwlagen en twee traveeën in Amerikalei + hoektravee + één travee in Bolwerkstraat, met aansluitend twee traveeën van twee bouwlagen. De puntgevel op de hoek, de kruiskozijnen en de fraaie houten winkelpui zijn elementen uit de neo-Vlaamse renaissance.

Het aansluitende pand in de Bolwerkstraat nr. 1 is een woning van twee/één travee en drie bouwlagen onder zadeldak. Het huis kreeg een rode bakstenen lijstgevel met speklagen, kruiskozijnen onder ontlastingsbogen, een rondboogdeur met neorenaissanceomlijsting en gekoppelde rondboogvensters op de bovenverdieping. Deze gevel werd gaaf bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 1168.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Eclectisch hoekcomplex [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6400 (Geraadpleegd op 15-10-2019)