Teksten van Eclectisch hoekcomplex

Eclectisch hoekcomplex ()

Op de hoek van de Amerikalei en de Bolwerkstraat koos architect Jean-Laurent Hasse voor een eclectisch hoekcomplex met roodbakstenen gevels, in tegenstelling tot de gangbare witgepleisterde neoclassicistische hoekuitwerkingen die op de andere hoeken van de Amerikalei werden gerealiseerd. In 1895 diende Hasse in naam van Louis Tinchant een bouwaanvraag in voor vier woningen in een eclectische, neo-Vlaamserenaissance-getinte stijl, waarvan er anno 2010 nog twee zijn bewaard. De sigarenfabrikant Louis Tinchant (New Orleans, 1824-Antwerpen, 1900) emigreerde in 1858 vanuit zijn geboortestad naar Antwerpen, samen met zijn echtgenote Octavie Rieffel (New Orleans, circa 1831-Antwerpen, 1876), hun dochter Elise en zonen Georges Edouard en Charles Pierre, geboren te New Orleans circa 1851, in 1854 en 1857.

De woningen in de Amerikalei nummers 63-65, ondertussen gesloopt, hadden rijk versierde trapgevels, met balkons, natuurstenen kruiskozijnen, zware wortelmotieven en overhoekse topstukken op de geveltop.

Het hoekpand op nummer 67, met café op het gelijkvloers en appartementen op de verdieping, bewaarde ondanks enkele ingrepen, zijn eclectische karakter. Het pand is gevat onder zadeldak en heeft rode bakstenen gevels met speklagen. Hoekgedeelte van drie bouwlagen en twee traveeën in Amerikalei + hoektravee + één travee in Bolwerkstraat, met aansluitend twee traveeën van twee bouwlagen. De puntgevel op de hoek, de kruiskozijnen en de fraaie houten winkelpui zijn elementen uit de neo-Vlaamse renaissance.

Het aansluitende pand in de Bolwerkstraat nummer 1 is een woning van twee/één travee en drie bouwlagen onder zadeldak. Het huis kreeg een rode bakstenen lijstgevel met speklagen, kruiskozijnen onder ontlastingsbogen, een rondboogdeur met neorenaissance-omlijsting en gekoppelde rondboogvensters op de bovenverdieping. Deze gevel werd gaaf bewaard.

Auteurs:  Hooft, Elise

Hoekhuis met Bolwerkstraat ()

Hoekhuis Bolwerkstraat van twee en drie traveeën naast afgeschuinde hoek en vier bouwlagen onder zadeldaken (bitumen); oorspronkelijk één geheel met de nummers 63-65 (gesloopt) naar ontwerp van J.L. Hasse van 1895.

Bakstenen lijstgevels met markerende speklagen en houten kroonlijst op modillons; de puntvormig verhoogde hoek met balkon op voluutconsoles en wortel boven afgeschafte ingang; flankerende houten winkelpuien met neo-Vlaamse renaissance-inslag, aansluitende privé-ingang in beschilderd entablement met neorenaissancistisch omlijst bovenlicht. Kruisvensters.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1895, Modern Archief 20.306, dossier 1168.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita