Neoclassicistische winkelpanden

Beschrijving

Twee hoge neoclassicistische meergezinswoningen van vier bouwlagen en drie traveeën onder zadeldaken, gebouwd voor A. Peeters naar een ontwerp van 1882 van Ferd. Hompus. De bijna identieke lijstgevels, gekenmerkt door fraaie gietijzeren balkons, hadden oorspronkelijk een spiegelende opbouw met op de begane grond een rechthoekige deur- en twee vensteropeningen. Later werden fraaie winkelpuien aangebracht.

Op nummer 85 is dit een monumentale hardstenen pui in neorenaissancestijl, ontworpen in 1896 door de gebroeders Grangé. Oorspronkelijk was de pui voorzien van een hek in gekruld smeedijzerwerk. Tussen het centrale winkelraam en de flankerende deuren zijn zuilen aangebracht met hoge sokkel en gecanneleerde schacht. Het gevelbrede balkon dat de winkelpui bekroont, wordt gedragen door zware consoles in de vorm van geringde stierenkoppen. Stierenkoppen en opschrift "MAISON CORNELISSEN" verwijzen naar de uitbating van de winkel door "vleeschhouwer" Cornelissen vanaf circa 1896. De houten winkelpui van nummer 87 is vervangen door een nieuwe.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1882 # 1097, 1896 # 1786, 1896 # 881.