erfgoedobject

Neorenaissance burgerhuis

bouwkundig element
ID: 6402   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6402

Juridische gevolgen

Beschrijving

Statig eind-19de-eeuws burgerhuis met bakstenen neorenaissancegevel die echter door de gele beschildering niet helemaal tot zijn recht komt. de woning werd rond 1891-1892 gebouwd in opdracht van diamantair H.G.H. Antoine, die het onbebouwde perceel had gekocht van landmeter A. Cloots.

De bel-etage van deze woning, nu ingericht als hotel, bewaart een eclectische interieurinrichting met de typische eigentijdse stijlenmix gekoppeld aan de functie van de kamers.

Enkelhuis van drie travee├źn en drie bouwlagen met souterrain en mezzanino onder zadeldak. Bakstenen lijstgevel met neorenaissance-elementen: gebruik van natuursteen voor speklagen, noppen, balkons, invulling van de boogvelden boven de bovenvensters. Hoge hardstenen sokkel voor het souterrain. Centrale houten erker tussen twee balkons. Eclectisch interieur op het gelijkvloers: twee voorkamers in neorococo- en neorenaissancestijl, een tussenkamer in chinoiseriestijl, een eetkamer met art-nouveaudecor en een kamer met neo-Vlaamserenaissance-interieur in het achtergebouw.

  • Agentschap Ruimte en Erfgoed Antwerpen, Inventarisarchief Amerikalei.
  • VAN SEVEREN E. 2012: Het Verre Oosten aan de Stroom. Bewaarde architectuur en interieurs in chinoiserie- en japonaiseriestijl te Antwerpen (1795-1939), onuitgegeven masterproef Artesis Hogeschool Antwerpen, Monumenten- en Landschapszorg, 77-79.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neorenaissance burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6402 (Geraadpleegd op 27-01-2020)