erfgoedobject

Neorenaissance burgerhuis

bouwkundig element
ID
6402
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6402

Juridische gevolgen

Beschrijving

Statig burgerhuis met bakstenen neorenaissancegevel die echter door de gele beschildering niet helemaal tot zijn recht komt. De woning werd in 1890 gebouwd door de architect Guillaume van Oenen en de landmeter Arthur Cloots, die het onbebouwde perceel had verkocht aan de diamantair H.G.H. Antoine.

De bel-etage van deze woning, nu ingericht als hotel, bewaart een eclectische interieurinrichting met de typische eigentijdse stijlenmix gekoppeld aan de functie van de kamers.

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met souterrain en mezzanino onder zadeldak. Bakstenen lijstgevel met neorenaissance-elementen: gebruik van natuursteen voor speklagen, noppen, balkons, invulling van de boogvelden boven de bovenvensters. Hoge hardstenen sokkel voor het souterrain. Centrale houten erker tussen twee balkons. Eclectisch interieur op het gelijkvloers: twee voorkamers in neorococo- en neorenaissancestijl, een tussenkamer in chinoiseriestijl, een eetkamer met art-nouveaudecor en een kamer met neo-Vlaamserenaissance-interieur in het achtergebouw.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1890#562.
  • VAN SEVEREN E. 2012: Het Verre Oosten aan de Stroom. Bewaarde architectuur en interieurs in chinoiserie- en japonaiseriestijl te Antwerpen (1795-1939), onuitgegeven masterproef Artesis Hogeschool Antwerpen, Monumenten- en Landschapszorg, 77-79.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neorenaissance burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6402 (Geraadpleegd op )