erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
6403
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6403

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Deze statige burgerwoning valt op door de rijk gedecoreerde, eclectische gevel. De woning werd in 1892 ontworpen door architect Frans Smet-Verhas in opdracht van 'expert nautique' Albert Jan Falk, en opgetrokken door de aannemer Joseph Peetermans uit de Lange Beeldekensstraat. Terwijl de meeste woningen op het Zuid in die periode een strak geritmeerde neoclassicistische lijstgevel kregen, werd hier gekozen voor een grillig opgebouwde façade met overdadige ornamentiek en aankleding.

De woning telt drie bouwlagen op een souterrain onder zadeldak; elke travee is anders ingedeeld. Souterrain met fraaie hardstenen bossage waarin vier smalle, hoge keldervensters. Gelijkvloerse verdieping klassiek ingedeeld met rechthoekige deur- en vensteropeningen en afgewerkt met imitatievoegen. De centrale gevelbrede erker op de tweede bouwlaag, geflankeerd door muurvelden met neorenaissancistische stucdecoratie, trekt de aandacht naar zich toe. De driezijdige erker is bekroond door een entablement op geringde Ionische driekwartzuilen, en rust op een zware basis met consoles. Bovenop de erker een rond fronton en een siervaas, met daarachter het balkon van de bovenverdieping. In de bouwaanvraag is een proces verbaal van de bouwpolitie ingesloten, omdat het centrale balkon volgens de toenmalige normen te ver uitstak. Bovenverdieping met vier vensteropeningen, per twee gekoppeld met deelzuil. De lijstgevel is afgewerkt met een stucfries met onder meer rozetten, waarboven een fraaie gekorniste kroonlijst op klossen en modillons. Opvallende gevelbekroning door een groot dakvenster met halfrond bovenlicht en topornament. Schrijnwerk deels bewaard, met fraai houtwerk in de deur, met gedeeld bovenlicht.

De rijke versiering wordt doorgetrokken in het interieur, onder meer met de gang met rijk stucwerk voor wanden en plafonds, en twee beeldnissen met klassieke beelden.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1892 # 32.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6403 (Geraadpleegd op 21-04-2021)