Teksten van Eclectisch burgerhuis

Eclectisch burgerhuis ()

Deze statige burgerwoning valt op door de rijk gedecoreerde, eclectische gevel. De woning werd in 1892 ontworpen door architect Frans Smet-Verhas in opdracht van 'expert nautique' Albert Jan Falk, en opgetrokken door de aannemer Joseph Peetermans uit de Lange Beeldekensstraat. Terwijl de meeste woningen op het Zuid in die periode een strak geritmeerde neoclassicistische lijstgevel kregen, werd hier gekozen voor een grillig opgebouwde façade met overdadige ornamentiek en aankleding.

De woning telt drie bouwlagen op een souterrain onder zadeldak; elke travee is anders ingedeeld. Souterrain met fraaie hardstenen bossage waarin vier smalle, hoge keldervensters. Gelijkvloerse verdieping klassiek ingedeeld met rechthoekige deur- en vensteropeningen en afgewerkt met imitatievoegen. De centrale gevelbrede erker op de tweede bouwlaag, geflankeerd door muurvelden met neorenaissancistische stucdecoratie, trekt de aandacht naar zich toe. De driezijdige erker is bekroond door een entablement op geringde Ionische driekwartzuilen, en rust op een zware basis met consoles. Bovenop de erker een rond fronton en een siervaas, met daarachter het balkon van de bovenverdieping. In de bouwaanvraag is een proces verbaal van de bouwpolitie ingesloten, omdat het centrale balkon volgens de toenmalige normen te ver uitstak. Bovenverdieping met vier vensteropeningen, per twee gekoppeld met deelzuil. De lijstgevel is afgewerkt met een stucfries met onder meer rozetten, waarboven een fraaie gekorniste kroonlijst op klossen en modillons. Opvallende gevelbekroning door een groot dakvenster met halfrond bovenlicht en topornament. Schrijnwerk deels bewaard, met fraai houtwerk in de deur, met gedeeld bovenlicht.

De rijke versiering wordt doorgetrokken in het interieur, onder meer met de gang met rijk stucwerk voor wanden en plafonds, en twee beeldnissen met klassieke beelden.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1892 # 32.

Auteurs:  Hooft, Elise

Nummer 127. Burgerhuis in eclectische stijl, gedateerd 1892 in het fries; ontwerp van F. Smet-Verhas. Ongelijk aantal traveeën, drie bouwlagen met souterrain en zadeldak (nok evenwijdig met straat). Bepleisterde, beschilderde lijstgevel op hoge onderbouw van arduin, verhoogd met ruime rondboogvormige dakkapel en siervaas. Markante driezijdige erker gevat in entablement met geringde Ionische driekwartzuilen, bekronend fronton en siervaas; de flankerende penanten versierd met stucwerk. Horizontale geleding door zware geprofileerde lijsten en beëindiging met breed uitgewerkt hoofdgestel. Hoge rechthoekige deur met origineel schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1892, Modern Archief 20.273, dossier 32.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita